Атанас Зафиров е председател на "БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА и временно изпълняващ фунциите председател на БСП. Има магистърски степени по "Български език и история" и "Финанси" от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и "Национална сигурност" от Военна академия "Г.С.Раковски". Народен представител в 42-то, 43-то, 45-то, 46-то, 47-то, 48-то и 49-то и 50 - то Народно събрание, в комисиите по отбрана, вероизповедания, борба с корупцията и парламентарна етика, контрол над специалните служби. Председател на Управителния съвет на Българска федерация по ръгби. Носител на медала за заслуги на Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО-СИОР. Водач на листата на коалицията в лидерския 25 МИР в София.

  • Трябва да има стабилно правителство, обществото няма да понесе нови избори
  • Обединихме се около левите идеи, оставихме егото на заден план и работим заедно
  • Само "БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" се яви с Програма за ускорено развитие на България със 100 решения за най-наболелите проблеми на българските граждани
  • В тази кампания се усети крещящата липса на лидерски дебат
  • Най-важното след вота - експертно правителство, бюджет с мерки срещу дефицита и предоговаряне на параметрите на "Зелената сделка" за цената на въглеродните емисии с недопускане на либерализация за бита
  • Надяваме се на подкрепа в новия парламент да върнем старите положения в Конституцията
  • БСП има решение, че с ГЕРБ и ДПС не може да се коалираме. Само конгрес може да промени това

 

- Случи ли се лявото обединение и на практика, г-н Зафиров? Как реагират левите избиратели на новия ляв съюз?

След години на вътрешни противоречия и разделение, за изключително кратко време успяхме да се обединим. Така че, да, лявото обединение се случи и вече е факт. Всички партии вляво осъзнахме, че личното и партийното его трябва да останат назад във времето. Това ни доведе до ситуация да има доста леви партии, от които само една е в парламента, и то със 7% подкрепа. Проумяхме, че от това не печели никой от нас и най-малко българският народ. Благодаря на нашите партньори в лявото обединение, че отговориха на историческия момент и ни се довериха.

Обединението ни е поставено на здрави основи - нашите идеи, които ни сближават. Най-голямата отговорност пред нас е да върнем на БСП ролята на първостепенен фактор в политиката, за да можем да ги осъществим и да подобрим живота на своя народ.

В резултат на обединението и енергията около него за първи път от много време насам виждам надежда в погледите на нашите избиратели. Ляво мислещите хора отдавна го очакваха и имат нужда от него, за да се чувстват представени.

Снимка: Пресцентър на БСП

- Последното социологическо изследване дава на "БСП - Обединена левица" малък, но все пак ръст. Очаквахте ли повече и какво попречи на този етап подемът у левия избирател да е по-чувствителен? При вас ли е причината, на външни фактори ли се дължи или изобщо на апатията у избирателите?

Със сигурност и ние имаме своята вина. Левите избиратели бяха отблъснати от поведението на партиите в последните години. Не случайно още от самото начало курсът, който поехме като ново ръководство, бе на спиране на войните - първо вътрешните между членове на партията; след това между партиите в лявото пространство, където заложихме на общите идеи, които ни събират вместо на различията и не на последно място на войните с институциите, включително тази с президента. Тези неща много тежаха на нашите избиратели и се заехме да ги поправим и мисля, че в голяма степен успяхме. На тези избори лявото се явява единно и силно.

Наясно сме, че ще ни трябва време, за да ни повярват отново хората, но няма да спрем да търсим тяхното доверие и да им доказваме, че можем, искаме и знаем как да им дадем една алтернатива за развитие на страната ни към по-добро.

- Ако трябва да назовете ТОП 3 на приоритетите на "БСП - Обединена левица", за които поемате ангажимент пред избирателите, кои ще са те?

Ако позволите ще разширя малко отговора си и ще посоча 5 ангажимента, които поемам и по време на срещите си с българските граждани в цялата страна - да няма нито едно българско дете, което не може да отиде на училище, защото е босо, гладно и няма раница; нито един възрастен, който да умре, защото е гладен и беден; да спре грабежът на монополите и свръхпечалбите на банките; справедлива данъчна система; че България няма да стане прифронтова държава и ще работи за мир. Гласувайки за нас, хората трябва да знаят, че няма да отстъпим от нито едно от тези неща, ако получим тяхното доверие.

Снимка: Пресцентър на БСП

- А кои са проблемите на България във вашия ТОП 3, с които спешно трябва да се заеме парламентът и властта след изборите?

Парламентът трябва да излъчи на първо място едно стабилно правителство, което незабавно да вземе мерки за стабилизирането на страната ни. То трябва да е експертно и с ясно зададени приоритети, хоризонт и парламентарна подкрепа.

На второ място, трябва да бъде приет бюджет за 2025 г. Има спешна нужда от мерки за справяне с големия бюджетен дефицит от 18 млрд. лв., който се очертава. Ако продължим през 2025г. с 1/12 от стария бюдет на месец, няма как да го постигнем. Изключително важни мерки, като повишаване на заплатите на служителите в МВР и военните, също няма да бъдат изпълнени.

Има още много належали проблеми, но ако трябва да посоча само един, той ще е България да се включи към страните, искащи предоговаряне на параметрите на "Зелената сделка" и цената на въглеродните емисии. Ако не направим това и допуснем и либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители, ще сме свидетели на огромен скок в цените на тока, които ще засегнат всеки един български гражданин.

Това са според мен първите стъпки, които трябва да предприеме един нов парламент. Надяваме се да има политическа воля за това.

- Как характеризирате предизборната кампания, която наблюдаваме? И изобщо - има ли място още за идеология у нас?

За съжаление, прави впечатление, че само БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА се яви с Програма за ускорено развитие на България. В нея предлагаме своите 100 решение за най-наболелите проблеми на българските граждани във всички аспекти на обществения живот у нас. Не забелязваме това обаче от другите партии. Няма ясни програми, конкретни ангажименти, само политически слогани и голяма доза популизъм.

Програмата на БСП за ускорено развитие на България вижте ТУК>>

Снимка: БСП

Усеща се и крещящата липса на лидерски дебат. Хората трябва да знаят, когато искаме тяхното доверие и подкрепа на предстоящите избори, кой за какво ще работи в следващия парламент и какво могат да очакват от всеки от нас. Опонентите ни се скриха обаче.

Нашата кампания протича честно и открито, позитивно, очи в очи с хората, не само в социалните мрежи и телевизионните студиа. Надяваме се гласоподавателите да отчетат всичко това и да гласуват със сърце, но и с разум за тези, които ясно заявяваме своите позиции и сме доказали, че не отстъпваме от ангажиментите си.

- Неведнъж от вашата партия говорите, че е необходим експертен кабинет. Вярвате ли, че това е формулата за изход от кризата?

За нас това е най - подходящата и възможна формули за осъществяване в момента. Никоя партия няма да събере достатъчно гласове, за да може да излъчи самостоятелно управление и това е видно от всички проучвания. Видяхме и временните сглобки, които не водят до нищо конкретно, освен че задълбочават политическата криза и девалвират доверието в институциите все повече.

Трябва ни държавническо мислене и подход, каквото БСП е показвала, че има неведнъж. Призовавам и другите партии, нека оставим политическото его и споровете за постове на страна Нека седнем на една маса и поставим България, български интереси и българските граждани на първо място. На тази основа нека се спрем на няколко основни приоритета, които имат нужда от бързи решения. Това ще е добра основа за едно експертно правителство, равно отдалечено от всички партии, което да ги изпълни, с помощта на една широка подкрепа в парламента. Целта ще бъде една - да се стабилизират държавата и институциите, и така да се върне и доверието на хората в политическия процес. Съгласни сме дори това правителство да има и хоризонт - да речем една година, за изпълнение на тези си задачи, След това ако е нежно, ще се явим пак на избори и каквото реши българският избиртел.

Снимка: Пресцентър на БСП

- БСП има ли червени линии, които няма да прекрачи в евентуални преговори за редовно правителство?

Не сме чертали червени линии, по-скоро търсим обединителни теми, които са национално значими и би трябвало да бъдат припознати от всички партии.

Това не означава обаче, че по време на тези разговори ще направим компромис с идеите, които сега представяме пред хората, за да искаме тяхната подкрепа. Компромиси да, но не на всяка цена и не с всичко.

- Към управлението ли гледате, или към местата на опозицията? И ако ще управлявате - с кого?

Всяка партия се явява на изборите и се бори, за да управлява. Както винаги, ще приемем ролята, която избирателите ще ни отредят. БСП е доказала, че е стабилна и умерена в управлението и конструктивна като опозиция. Нещо, което в последния парламент не може да се каже нито за управляващите, нито за опозицията.

Зададоха ми вероятно вече стотици пъти въпроса "С кого ще управлявате след изборите?" Искам да уверя за пореден път, че БСП в предизборни сглобки не участва и не е участвала никога, както и в следизборни такива. Достатъчно ясно сме представили своите приоритети. Нека избирателите отредят на всеки мястото, което, според тях, заслужаваме, и след това ще говорим. Да е ясно кой от таква позиция, какви тези защитава и ще видим има ли допирни точки. След това ще обсъдим на колективните си органи възможностите и ще вземем решения. "По делата ще ги познаете" се казва в светото писание. Нашите дела ясно говорят - обединихме се около левите идеи, оставихме егото на заден план и работим заедно. Това искаме да зададем и като тон в следващия парламент.

- С кое ДПС ще си партнирате, ако и двете влязат в парламента?

БСП има решение на Конгрес, че с ГЕРБ и ДПС не може да се коалираме. Това решение може да се промени само от Конгрес и това не става от днес за утре. В конгреса има близо 1000 социалисти. Ние имаме изключително сериозни различия с ГЕРБ и ДПС в политически план.

Социолозите залагат, че ДПС или БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА ще бъде балансьор в следващия парламент и няма спор по въпроса, че ние сме по-опитната, диалогична и стабилна партия, която да може да изпълнява тази роля.

- Повече песимист, или повече оптимист сте за съставяне на редовен кабинет след седмия предсрочен вот?

Бих искал да съм реалист. Явяваме се за седми път на избори за три години. Обществото ни няма как да понесе още едни избори. Това ще доведе до тотален срив на държавността, доверието в институциите и ако мога така да се изразя, скъсване на обществения договор. Трябва да има правителство. Всички партии трябва да сме наясно със своята отговорност пред българския народ. Няма как да се продължава с партийно его, борба за постове и сглобки за осигуряването им. Има приоритети като тези, които вече споменах, около които да се търси обединение и след това фигура на премиер равноотдалечен от всички и министри, които могат да изпълнят тези приоритети.

- Ще инициирате ли връщането на старите текстове от Конституцията и не само на тях?

Категорично да. Още при самото им приемане призовавахме да не се прави тази грешка, защото знаехме какви ще са последствията от смяната на правилата за избор на служебен кабинет - задълбочаване на политическата криза в страната. Няма как хора, които нямат институционална и конституционна култура, да правят толкова сериозни промени в основния ззакон на страната ни. Все още чакаме тяхното извинение. Надяваме се да са осъзнали своята вина и да ни подкрепят в следващия парламент да върнем старите положения в Конституцията.

Снимка: БСП

- Възстановихте ли отношенията си с президента Румен Радев и дали това е двустранен процес?

Нашата ръка е подадена. Ясно сме заявили своята позиция, която ще повторя отново. Президентът Радев беше издигнат и подкрепен от БСП и двата си мандата. Голяма гордост е за нас, че сме единствената партия, излъчила два пъти успешни президентски дойки, които повтарят мандата си. Ляво мислещите хора, го подкрепят и не приемаха враждата, която се усещаше и също доведе до отлив на подкрепа за партията ни. Така че, надяваме се, процесът наистина да е двустранен.

- Веднага след изборите се задава вътрешнопартийният вот - кои играчи загряват на тъч линията и Вие сред тях ли сте?

В БСП има много опитни, достойни и прозорливи хора, които могат да я оглавят. Ако успяхме да направим нещо за тези месеци, освен обединението, то е да покажем, че не сме лидерска партия. Обединени, сега всички гледаме към изборите и работим за едно достойно представяне на нашето обединение. След това ще организираме вътрешните си избори и ще се явим на Конгрес, за да вземем своите решения. Показахме вече и с реденето на листите, че първо трябва да се обединяваме около политиките и идеите, а след това да се обсъждат имената и постовете.

 

 

Избори за членове на Народно събрание на 27.10.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!