"Експертното правителство е най-безболезнената, най-стерилната формула на подкрепа на едно управление с много ясен мандат, с ясна програма, за кратък период от време, което може да се реализира с подкрепа от няколко места". Това заяви пред БНР Атанас Славов от ПП-ДБ.

"Това трябва да е такова правителство, на което да може да се потърси политическа отговорност, ако реформите, свързани с Шенген, еврозона, съдебна реформа катастрофират. Ако премиерът е излъчен от ПП-ДБ с втория мандат, ние във всеки един момент можем да поискаме оставката на този премиер и ще я получим".

Нормално и разумно е с основните политически сили да се водят разговори за подкрепа, каза Славов относно втория мандат. Според него най-добрият шанс в момента е правителство на малцинството с "конституционни гласове":

"Страшно се нуждаем от това. Нуждаем се от амбиция за страната. В ситуацията, в която се намираме, трябва да проявим достатъчно разум и известна доза аскетизъм. В процес на толкова бушуващи политически страсти смирението и аскетизмът може да ни изведе на по-правилен път".

С ГЕРБ вече сме гласували достатъчно закони заедно, независимо дали естетически това харесва на част от нашите избиратели, отбеляза депутатът в интервю за предаването "Преди всички".

"Ако има политически сили, които са готови да гласуват важните за България закони и приоритети, трябва да се води разговор с тях и да се търси подкрепа. В крайна сметка всички сме в този парламент, за да взимаме важни за България решения, а не да гледаме дали има петънце по белите ни дрехи или не", коментира той.

Славов потвърди, че снощи е имало заседание на Националния съвет на "Да, България":

"Отново препотвърдихме мандата, който бяхме дали на акад. Денков за правителство с втория мандат, за търсене на широко конституционно мнозинство, за да се извършат необходимите конституционни реформи в рамките на половин години. Акцентът отново беше върху експертния формат".

През уикенда е имало и политически срещи на лидерско ниво, добави той.

"Трябва да намерим тази формула за управление, която в един относително кратък период от време - около 1 година, ще ни даде възможност да направим важните за България ключовите реформи".

По думите му правителство, предложено от Мария Габриел, по скоро няма да получи подкрепа в НС. Тя може да връчи на президента и празна папка, изказа мнение депутатът от ПП-ДБ. Според него обаче капацитетът на Габриел трябва да бъде използван, защото това би било добре за страната:

"Имайки предвид ключовите теми пред България, ако по някакъв начин от страна на ГЕРБ в целия процес участва г-жа Габриел - това би помогнало на процеса".

Ротационен министър-председател не е обикновена идея, но е възможност за решаване на сложна политическа криза, смята още Атанас Славов. Според него това е разумно и допустимо в името на важните решения.

"След като имахме 5 парламентарни избори и потенциален риск пореден парламент да не формира правителство, сме в много сериозна политическа криза, криза на парламентаризма".

Избирателите на ПП и ДБ не са дали мандат за влизане в коалиция с ГЕРБ, припомни Славов. И още:

"Очевидно е, че в условията на сериозно политическо противопоставяне и историята на недобро управление на ГЕРБ през всички тези години, е трудно да се мисли за коалиционна формула. Трябва да се търсят начини да се получи подкрепа за важните неща, без да се влиза в коалиция".

Той очаква тази седмица да бъде приет закона за разследване на главния прокурор, както и скоро да започне разговор за конституционния формат на реформата на съдебната власт:

"Проектът е готов. Нашата цел не е просто да развием един проект, нашата цел е да консолидираме предварително подкрепа".

По думите му проектът предвижда пълно разделяне на ВСС. "Действия ще има, но се надявам да няма разколебаване", каза в заключение Атанас Славов.