Доц. Атанас Мангъров отговори задочно на бившия президент Георги Първанов, който обяви, че не е съгласен с решенето на създадената от него партия АБВ той да бъде включен в листата й за изборите.

Вчера държавният глава (2002-2012 г.) заяви:

"Има номинация на доц. Атанас Мангъров за депутат от АБВ, която аз не приемам. Аз одобрявам действията на щаба, начело с ген. Мутафчийски, особено на фона на състоянието на тази битка в Европа и по света. Спорил съм задочно с доц. Мангъров, което предполага, че не приемам действията и поведението на доц. Мангъров, които внасят допълнително объркване у хората. В АБВ знаят моята позиция, но те ще решат какво е добро за тях".

В отговор сегашният лидер на партията Румен Петков заяви, че е разговарял по този въпрос с Първанов, но няма да отстъпи, тъй като лекарят им много номинации:

"Той може да не му одобрява тезите. Има обаче много хора, които ги приветстват и поради това са номинирали доц. Мангъров. Така че за нас въпросът относно номинацията на доц. Мангъров не стои".

Днес самият началник на Covid отделението в Инфекциозна болница коментира спора пред БНР така: 

"Явно в АБВ се развиват същите процеси - като в цялото общество. Има хора, които са за мерките и се страхуват, и хора, които виждат цялото безумие на мерките и сриването на икономиката и психиката на хората". Мнението на президента Първанов си е негово и аз го приемам като комплимент. Бих бил неприятно изненадан, ако той имаше положително мнение към моята кандидатура".

Мангъров уточни, че не е в партия АБВ, а е с тях.

"Това, което правя, го правя по неволя, защото виждате, че цяла година съм самотен малък човек. Кучето си лае, а керванът си върви".

Той коментира и пандемията и мерките срещу коронавируса, като отново подчерта, че Covid-19 не е особено опасно инфекциозно заболяване:

"Тя не е особено опасна инфекция, а се действа като при особено опасна".

Доц. Мангъров беше категоричен, че това, което го движи напред, е, че един медицински проблем се използва за съвсем други цели:

"Затварят се държави, разрушават се бизнеси. Коя е тази сила, която се опитва да наложи тази нова нормалност? Не искам да живея в нова нормалност, искам животът да се върне такъв, какъвто е. Новото е, че се затварят хора, които не са болни".

Според него резултатите от борбата с вируса в България са по-добри, отколкото в други европейски държави, защото при нас мерките са били нормални, а не много строги.