Основен приоритет за "БСП - Обединена левица" е справянето с демографската криза, заяви в интервю за Dir.bg Атанас Атанасов, водач на листата на Коалиция "БСП - Обединена левица" в 24 МИР за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. В момента имаме обединена БСП, която се връща към идеологията си на лява и модерна партия - процесът е бавен, но за щастие - необратим, така отговори Атанасов на въпрос за търканията в ляво. Кандидатът за депутат говори още за разтварянето на ножицата между бедни и богати, за липсата на достатъчно инвестиции, както и за евентуалното правителство след изборите.  

- Наскоро заявихте, че ножицата на бедни и богати се разтваря, а ГЕРБ разбил социалната политика. Какво ще направите за Бюджет 2025?

- Всъщност пропастта между бедни и богати и доходите винаги са били основни теми на БСП. Ние сме партия, за която грижата за хората и социалните политики са от първостепенна важност. Винаги сме говорили за повишаване на доходите и сме давали наши решения как да стане това. За нас е много важно в следващите години да се акцентира върху най-уязвимите групи от нашето общество. Трябва да има изпреварващ ръст на минималната работна заплата спрямо БВП, за да достигне от 933 днес до 1270 лв. през 2028 г., с добавен ръст на инфлацията на годишна база. Ще работим и за увеличаване на минималното и максималното дневно обезщетение за безработица, както и за подкрепа за майчинството като еднократната помощ за раждане на дете се увеличи до 5000 лв. за първо, 10 000 лв. за второ и трето дете. Каквото и да си говорим, истината е, че младите семейства много трудно се решават за второ, какво остава за трето дете и като основна причина се споменават доходите. Точно затова и нашите решения, които предлагаме, са насочени в тази посока. Размерът на майчинството през втората година трябва да е изравнен с размера на минималната работна заплата, семействата с две и повече деца да бъдат подпомагани при закупуването или строителството на ново жилище. Необходимо е най-накрая да има ръст на пенсиите и до 2028 г. минималната да достигне до 850 с добавен ръст на инфлацията.

- Бяхте споменал също, че България е икономическа пустиня, защо у нас не идват достатъчно чужди инвестиции?

- Данъците в България са едни от най-ниските в ЕС, а да не говорим, че с 10% данък печалба за бизнеса ние можем спокойно да се наречем "данъчен рай". И ето тук идва въпроса - защо тогава липсват чуждестранни инвестиции и защо големи предприятия местят бизнеса си в други съседни на нас държави? Първата и основна причина за това според мен е корупцията на различни нива - от дребната на първото гише, до голямата - в изпълнителната власт. Това трябва да се промени. Отделно големите инвеститори правят разчетите си за години напред. И какво се случва? По време на управлението на Борисов - 10 години - компаниите се сблъскваха на много нива с корупционни схеми. Помним снимки с кюлчета, помним записи и др. След ерата на Борисов дойде сглобката и промяната на Кирил Петков - 4 години неадекватни премиерски изказвания, обещания, които нямат връзка с реалността, турски кафета и липса на всякаква сигурност и предвидимост. През последните четири години в България нищо не беше сигурно. Нито се знае кой управлява, нито се знае какви реформи ще бъдат предприети. Това определено плаши големите инвеститори и те предпочитат други страни.

Снимка: БСП - Обединена Левица

- Като млад човек какво по-различно ще се стремите да наложите в Обединена левица?

- Първата крачка беше направена - имаме обединение на всички леви партии в една коалиция, с ясно разписана програма със сто решения. Вече левите хора в България могат спокойно да гласуват за един политически субект. Много се надявам и ще положим усилия това да бъде надградено и в бъдеще да имаме една работеща стабилно лява коалиция, в която няма еднолични решения.

- Сред основните приоритети на БСП е демографската криза, какви мерки предлагате за справяне с нея?

- БСП предложи еднократна финансова помощ за всяко второ и трето дете в размер не по-малък от 7 минимални работни заплати за родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането, а еднократната помощ за майка студентка, редовна форма на обучение - да е не по-малка от 10 минимални работни заплати. Мотивът ни беше именно задълбочаващата се демографска криза. Все пак финансовото състояние е една от причините, които посочват младите хора за отказа им да имат повече деца. Помощта, която предлагаме, е за всички семейства. Имаме и още редица други решения, които са разписани в нашата програма, като безплатни лекарства за хора над 75 години, освобождаване от данък върху дохода на лица до 26 години, ако той не надхвърля две минимални работни заплати и др. Много се надявам резултатите от изборите да бъдат такива, че "БСП - Обединена левица" да има голямо представителство в парламента и да можем да прокараме нашите предложения.

Снимка: БСП - Обединена Левица

- Известно е, че имаше търкания между столичната организация на БСП и ръководството на партията, промени ли се тази тенденция?

- Търкания в БСП е имало винаги през годините, защото това е нормален вътрешнопартиен живот на хора с различни мнения. В последните 3-4 години едноличното ръководство на Корнелия Нинова се сблъска с имунната система на партията и се видя резултата. Днес БСП е обединена, загърбила времето на едноличните решения и с поглед в бъдещето. Успяхме въпреки "набезите" от страна на хора, които нямат общо с БСП, да устоим. В момента имаме обединена БСП, която се връща към идеологията си на лява и модерна партия. Безспорно това е бавен процес, но за щастие на всички - необратим.

- Ще успее ли, според вас БСП да излезе от негативната тенденция от поредица от избори?

- Нашата задача е да си върнем доверието на всички леви хора в България, да възстановим скъсаните от предишното ръководство връзки с партийните ни организации, с нашите членове и симпатизанти и да, сигурен съм, че това е правилният път и тенденцията ще бъде обърната.

- Какъв вид правителство вие очаквате след тези избори?

- На първо място е много важно да имаме редовно правителство, което да навакса с пропуснатите четири години люшкане между служебни и кабинети на сглобките. Ние отдавна твърдим, че изходът от кризата е експертен кабинет, от равноотдалечени от политическите партии фигури. Този кабинет трябва да стъпи на няколко ясни приоритета и да работи по тяхното изпълнение. Това е най-важното - да има реални цели, които да стабилизират и да подобрят ситуацията в страната. За БСП такива приоритети са - повече справедливост във всяка сфера - здравна, социална, образователна и правосъдна. На 28 октомври ще е горе-долу ясно какво ще бъде представителството на политическите партии в парламента. Може би седмица-две след това очаквам да бъде свикан нашият колективен орган Националният съвет и да направим анализ какво говорят резултатите и с какви позиции е БСП. И тук идва първият важен момент - от каква позиция БСП има възможност да говори с другите политически партии. Иначе в БСП отдавна говорим, че изходът от политическата криза, която ако продължава така, ще се превърне в катастрофа, е във възможностите за експертен кабинет, който да е съставен от лица - равноотдалечени от политическите партии. Да, сигурно трудно ще се намерят чак толкова непартийни фигури, предвид факта, че в последните години и последните няколко предсрочни избора генерираха огромен брой различни кандидати. Но все пак, България има добри експерти, специалисти и личности, които могат да се справят с отговорността да бъдат част от изпълнителната власт. Един бъдещ експертен кабинет може да стъпи на базата на ясни приоритети и ключови решения и да работи по тяхното изпълнение. Това е най-важното - да има реални цели, които да бъдат постигнати, а оттам и България да излезе от черната дупка, в която е вкарана. И сега - стигне ли се до подобна формула за експертен кабинет, ние от "БСП - Обединена левица" категорично ще отстояваме няколко ключови за нас като лява коалиция неща: повече справедливост в сферата на здравеопазването, на социалната политика, на образованието и др. Укрепване на българската енергетика и край на решенията, които доказано вредят на страната ни.

- Кои биха били ваши коалиционни партньори и поставяте ли си червени линии и с кого?

- Отговор на този въпрос може да дадем само след като стане ясно какво е разпределението в парламента.

- Каква е позицията на БСП и каква трябва да бъде позицията на България във връзка с ескалацията на войната Русия - Украйна и конфликта в Близкия Изток?

- В 50-тото Народно събрание БСП внесе 2 проекторешения, свързани с войната. Едното е за недопускане използването на предоставени на Украйна оръжия, боеприпаси и техника на територията на Русия, а другото - за неучастие на Република България във военния конфликт в Украйна. Представителите на БСП бяха срещу изпращането на военна помощ на Украйна и в предишните парламенти.

Снимка: БСП - Обединена Левица

Атанас Атанасов е роден на 16 февруари 1993 г. в София. Висшето си образование получава във Варненския свободен университет, специалност "Защита на националната сигурност". Развива бизнес в сферата на финансите и кредитирането.

Член на Националния съвет на БСП.

Семеен, има дъщеря.

В момента е водач на листата на Коалиция "БСП - Обединена левица" в 24 МИР за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври

 

 

Избори за членове на Народно събрание на 27.10.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!