Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов поиска свикване на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, след като вчера по обяд бившият съветник в ДАНС Алексей Петров беше застрелян в столичния квартал "Драгалевци".

"След убийството на Алексей Петров се забелязва, че руската агентура у нас е получила инструкции да се възползва от създалата се ситуация и да работи за провокиране на политическа дестабилизация в страната", пише в профила си във Facebook депутатът.

По думите му основна задача на специалните служби и на целия сектор за сигурност е да поставят под засилен оперативен контрол криминалния контингент, свързан с руската организирана престъпност и да предотвратят по-нататъшна ескалация на напрежението.

"В тази връзка е наложително спешно свикване на заседание на Съвета по сигурността към МС, на което да се предложат конкретни мерки и задачи за ограничаване на рисковете и противодействие на актуалните заплахи за националната сигурност", подчертава Атанасов в поста си в социалната мрежа.

Малко по-рано коалиционните партньори на ДБ - "Продължаваме промяната" заявиха, че "промяна в службите е наложителна и ще работим, докато не я постигнем".

"Не коментираме спекулации, зад които прозира желанието на президента да няма редовно правителство, за да се върнат "служебните" схеми, недосегаеми заради контрола върху службите за сигурност. Напомняме, че все още главният секретар на МВР и шефът на ДАНС са назначения на служебното правителство и с подписа на президента Радев", пишат още от ПП.