"Г-жа Лорер, тъй като се вдигна голям шум, не иска да вреди на България, сама оттегли кандидатурата си. Мисля, че влиза г-жа Беремска на тази позиция, която е директор на дирекция "Международни финансови институции". Предложението за нея е пак мое. Няма механизъм за координиране на назначенията, назначенията се правят от хората, които трябва да носят отговорност за тях, премиерът е отговорен за зам.-министрите, а за съм отговорен за назначенията, които аз предлагам. Ако това изисква акт на МС, трябва да се координира с премиера и с МС".

Това заяви в кулоарите на Народното събрание финансовият министър Асен Василев относно назначенията в Европейската инвестиционна банка. По думите му за номинацията на Виолета Лорер напразно се е вдигнал шум в държавата.

"С г-жа Лорер работя от 2013 г., тогава бях министър на икономиката, енергетиката и туризма, а тя беше мой заместник, тя е изключителен професионалист, с нея съм работил и в другите кабинети, в които съм участвал, в служебния кабинет ми беше заместник-министър. Винаги влизам в управлението с екип от хора, на които вярвам и които имат високи професионални качества, така че не виждам какви притеснения може да има и кой с кого трябва да съобразява", каза още финансовият министър.

"Тези позиции трябва да се подновят за петък. Въпросните позиции винаги са били изпълнявани или от съветник на министъра, или от директор на дирекции", коментира Василев. 

Министърът на финансите отбеляза, че за конкретната позиция заплащане няма, защото тя е "чисто административна".

"Няма заплащане за тази позиция. Тук не става въпрос за позицията, която Лиляна Павлова заема, която е истинската позиция на България в банката, а става въпрос за позиция, която не е със заплащане от банката, която трябва четири пъти годишно да приема счетоводните отчети", увери Василев и продължи:

"Няма механизъм за координиране на назначенията. Те се правят от хората, които трябва да носят отговорност за тях. Премиерът е отговорен за заместник-министрите, аз съм отговорен за това, което аз предлагам. Разбира се, ако това изисква акт на МС, трябва да бъде координирано и с МС, и с премиера", подчерта Василев.

Кандидатурата на Виолета Лорер за поста в ЕИБ създаде ново напрежение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. От ГЕРБ заявиха, че за номинацията са разбрали от медиите. Самият Христо Иванов също потвърди, че подобни назначенията в изпълнителната власт, държавната администрация и в регулаторните органи създават напрежение в управляващото мнозинство.

"Реакцията беше абсолютно непремерена, това не идва само от ГЕРБ, идва от пресата и от неразбирането за какво точно става въпрос. Един министър или може да управлява или не може да управлява, когато му трябва парламентарна подкрепа, тя трябва да бъде осигурена, както говорим за закона за бюджета, когато му трябва подкрепа в МС, тя също трябва да бъде осигурена. Оттук нататък всеки един човек, който е поел тежестта да управлява даден ресор, трябва да има свободата да го управлява - това винаги е била моята философия, не е от сега, а от предишни кабинети", заяви Асен Василев.