Днес президентът Румен Радев се е изказал по повод Закона за държавния бюджет с фалшива новина. Това заяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев. 

"Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там член, с който да се продават държавни земи, няма. Така че в Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини", коментира Василев.

По думите му това, че Радев може да наложи вето върху закона за държавният бюджет, би било "доста зле", тъй като означава страната да влезе в 2024 г. без Закон за държавен бюджет.

"За съжаление, не съм учуден от това поведение на президента. Имайте предвид, че миналата година неговият служебен кабинет не предложи Закон за държавен бюджет и съответно страната остана без бюджет 7 месеца", отбеляза финансовият министър и добави, че това е затруднило работата и на централната власт, и на общините, които са приемали бюджети септември и октомври.

Асен Василев подчерта, че служебният кабинет на Румен Радев е предложил проектобюджет с дефицит от почти 8%.

Всичко това е в опит да дерайлира членството на България в еврозоната. Видя се, че спокойно може да имаме бюджет с 3% дефицит и тази година, и догодина, изпълнението към края на октомври е с дефицит от 0,8%, така че 3-процентният дефицит е напълно постижим без никакви проблеми", категоричен беше Василев.

"Държавните финанси трябва да продължат, от една страна, да подпомагат доходите на хората, от друга страна - да правят сериозна инвестиционна програма. И всичко това трябва да става в рамките на 3-те процента, които са позволени по критериите", добави още министърът.

По думите му това води до развитие на българската икономика, което не е напълно и директно зависимо от европейската икономика. 

Попитан за вноската на "Газпром", Василев коментира следното:

"Вноската е начислена към компанията. В момента те оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата на закона, според тях. За да изчистим и това вървят и промени в закона за санкциите. Българското правителство има намерение да се събере напълно вноската от "Газпром". Защо президента я защитава, а не данъчните постъпления в българската хазна може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към Радев".

Малко по-рано държавният глава призовава "разумните политици от всички партии да пресекат авантюрата с проектобюджета".

"Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет. Но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант", закани се Радев.