"Продължаваме промяната" ще има собствен кандидат за управител на БНБ, ще се опитаме да намерим фигура, която има висок статут в индустрията, каза финансовият министър Асен Василев. Той не потвърди, нито отрече дали името на предишния кандидат за поста Асен Гюров е вероятна кандидатура.

От ГЕРБ вече заявиха, че ще предложат втори мандат за Димитър Радев, който понастоящем е управител на БНБ. По думите на Василев ПП няма да подкрепи тази номинация, тъй като "в настоящия му мандат е допуснато забавяне по отношение на присъединяването към еврозоната".

Министърът на финансите Асен Василев обяви, че на него ГЕРБ не са му предлагали експерти, които да станат част от екипа му. Помолен за коментар на думите на премиера Николай Денков, че от ГЕРБ са му предлагали кадри с повдигнати обвинения, Василев заяви: "Може би към него са предлагани такива кандидатури, но той трябва да ви каже, тъй като аз не участвам в този процес".

Запитан как се правят назначенията от правителството, Василев отговори:

"Всички назначения в правителството се случват по законния начин. Ако са от компетентността на МС, се случват с решение на МС. Ако са от компетентността на съответните министри, се случват с решение на съответните министри, ако са от компетентността, се случват с негов подпис".

До края на деня или утре се очаква да бъде публикуван бюджетът за тази година, който предстои да бъде приет до края на юли, съобщи още финансовия министър Асен Василев.

"Дългът като процент от БВП тази година остава на същите нива като миналата година, които са малко по-ниски от 2021 г. Що се отнася до 2024-2025 г. там са заложени много големи капиталови разходи, съответно има леко нарастване на дълга, но това ще се случи, само ако се случат въпросните капиталови разходи", каза финансовият министър в отговор на въпрос дали се очакват изненади, свързани с дълговата политика.