"Когато отстъпваш от принципите си, компромис може да се направи за дадане позиция, за дадено мнение, но в момента, в който направиш компромис, който нарушава фундаментални принципи, това вече е примирение, договорка. Първата стъпка е разговорите да стават публично, за да започне да се гради доверие между партиите, да се гради доверие на гражданието към самия процес на вземане на решения от партиите". Това заяви Асен Василев от "Продължаваме промяната" в "Седмицата" по Дарик радио.

"Видяхте и вчера при избора на г-н Рашидов. Излезе г-н Цонев и каза: Ама ние на Председателския съвет се разбрахме нещо. Хората нямат представител. Ако тези разговори бяха публични, нямаше нужда някой да ги преразказва в залата. Говоря за това, към което призовахме, всичките дискусии да се случват в зала," категоричен бе Василев.

"Ние избрахме една фасада, не избрахме човек, който има опита и е комптетентен да води НС. Ние избрахме човек, който няма да пречи, но това не е ролята на парламента. И да сложиш фасада и зад нея да се опитваш да прокарваш политики, това не е нормално. За съжаление виждаме, че и г-н Радев е залитнал в тази посока с някои от министрите си в този кабинет, които са там пионки. Този модел на управление е изключително порочен" коментира Василев.

Относно срещите, които бившия президен Росен Плевнелие и Соломон Паси водят в парламента в събота, Василев коментира, че "решенията за парламентарна група на ГЕРБ не се вземат в парламента, видяхме една снимка, че се вземат на футболното игрище с телефонно обаждане. Това е моделът, срещу който се борим" заяви Василев.

Той обясни, че председателят на НС определя дневния ред, разпределя кои законопроекти кога ще тръгнат към комисии. "Най-грубо казано той задава законодателството, което ще бъде гледано. Ясно казахме, че няма да подкрепим ГЕРБ, ние сме опозиция."

Според него те не са си осигурили подкрепа, за да се гласува за техния кандидат.

"Що се отнася до коалиция ПП, ДБ и "Възраждане" там по-скоро коалиция няма. ДБ също гласува различно от нас за част от кандидатите, които бяха предложени".

На въпрос дали има смисъл в този парламент, Василев отговори, че той е реално отражение на това къде сме ние като общество. "Ако тези разделения в обществото не се преодолеят, това няма да реши проблемите на България. В този парламент, с тази представителна извадка, е полезно да се случва процес на разговор, за да може обществето да реши накъде иска да тръгне. В един момент за кратък период имахме посока да влезе в ЕС и НАТО, сега няма посока и въртим в кръг, седим и само се оглеждаме. Много е важно да се проведе тази дискусия в НС."