Не виждам причина нещо да се отменя, каза министърът на финансите Асен Василев в предаването "Лице в лице", по повод искането на някои парламентарни сили за отмяна на машинното гласуване заради съмнения в сигурността му. Това е преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), правителството не участва в тази преценка, посочи Асен Василев.

Доколкото разбирам, някой е снимал с телефон как работи машината, което не виждам как може да заплаши изборния процес, добави той.

Днес на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на ДАНС във връзка с машинното гласуване. Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви пред медии, че на тези избори не трябва да има нито една машина, защото са компрометирани. Мнение, че чрез машините може да бъде манипулиран вотът изразиха ГЕРБ- СДС, ДПС, "Възраждане" и "БСП за България".

"Машината в момента нищо не брои, тя само разпечатва бюлетина, която след това се брои на ръка от хора. Тя в общи линии е един принтер, като си видите бюлетината, виждате какво е напечатано, няма как да ви излъжат или някой да преброи нещо грешно", каза още Асен Василев. След това машините се събират и на следващия тур трябва да работят по същия начин, обясни той.

Според него хартиеният вот винаги е бил проблематичен - през купуване на гласове, през сгрешени протоколи - някой път нарочно, посочи Василев.

"МВР бяха доста активни, "Продължаваме промяната" подадохме доста сигнали за организирано купуване на гласове, мисля че може би за 30 населени места имахме информация за големи организирани групи, за които докладвахме на МВР и те разследваха сигналите", каза още министърът на финансите, който е и съпредседател на "Продължаваме промяната".