Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев не е прекратил делото за клевета, заведено от него срещу Тошко Йорданов, зам.-председател на "Има такъв народ". Това съобщи пресцентърът на "Продължаваме промяната" по повод публикации в медиите за постигнато споразумение между двамата.

И Василев, и Йорданов в момента са кандидати за депутати.

Към момента ходът на делото е спрян от Софийския градски съд поради подадено предложение от Тошко Йорданов за извънсъдебно споразумение. Асен Василев не е приел това предложение и съдебният процес може да бъде възобновен във всеки един момент по искане, на която и да е от страните, се казва в съобщението.

Преди ден онлайн медия съобщи, че съдебното заседание по делото, което бе насочено за 20 септември, не е проведено, след като адвокатите и на двамата са внесли молби с еднакъв смисъл - прекратяване на делото по взаимно съгласие. Изданието отбеляза, че, ако някой от двамата - Василев и Йорданов,  не поиска подновяването му в рамките на половин година, то ще бъде окончателно прекратено.

Иcĸът зa вpeди бe зaвeдeн oт Aceн Bacилeв заради твърденията на Тoшĸo Йopдaнoв от парламентарната трибуна, чe пpeз 2013 г. Bacилeв e oтĸpaднaл интeлeĸтyaлнa coбcтвeнocт и e бил ocъдeн зa тoвa oт лoндoнcĸи cъд.

Асен Василев отхвърли твърденията и обяви, че е завел иск в Софийския градски съд.

"Г-н Йopдaнoв нaпpaви eдни изявлeния oт тpибyнaтa нa Hapoднoтo cъбpaниe, зa ĸoитo aз cъм зaвeл иcĸ в Coфийcĸи гpaдcĸи cъд. Cмятaм, чe тoзи cпop тpябвa дa бъдe peшeн тaм", бe oтгoвopът нa Bacилeв тогава, ĸoйтo oтpeчe категорично обвиненията и видя дългата ръка на ДПС в цялата работа.

В исковата си молба си бившият финансов министър твърдеше, че Йорданов му е причинил сериозни неимуществени вреди с клеветнически твърдения, разпространени от трибуната на Народното събрание на 29 юли 2021 г., а след това повторени и в две телевизионни участия.

Искът на Василев бе частичен за 25 100 лв. от 250 хил. лв. Ако съдът присъди сумата по частичния иск, то той може да заведе ново дело за пълния размер до 250 хил. лв.