"Не мисля, че има президент, който иска служебно правителство. Думите на Румен Радев звучат като на човек, който просто иска най-накрая да приключи преходът", коментира бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев в ефира на Нова телевизия.

По повод критиките на Явор Божанков, който заговори за импийчмънт на президента и за орязване на още президентски правомощия, Кутев коментира, че бившият соцдепутат е един от най-опитните от редиците на ПП-ДБ.

В същото време обаче подчерта, че "от 240 депутати в Народното събрание, 190 не знаят как се пишат закони".

"Още по-малко знаят как ще работи законът, как се налага и как се прекарва през самото НС", посочи Антон Кутев.

По думите му, когато такива хора започнат да уволняват, назначават, съкращават правомощия, става страшно.

Кутев смята, че за да управляваш нещо, трябва да знаеш как: "Бих го карал малко по-кротко, ако бях на мястото на управляващите, бих слушал и внимавал.", каза още говорителят на бившия служебен кабинет по повод апела на Божанков да се преразгледат назначенията на президента Радев в държавните регулатори.

"Управляващите бяха вече седем месеца на власт, сега още три - хайде вече тази промяна да започне, да се направи нещо", призова той.

По думите му президентът Радев очевидно не вярва на това правителство. Той е показал в служебните правителства, че може да се управлява по друг начин.

"Президентът влиза в правомощията си тогава, когато се провалят всички други. Обвинението, че искал да управлява през служебни кабинети и служби - не смятам, че той е овладял службите. Мисля, че проблемът на България не е това, а здравеопазването, отбраната, социалната сфера", категоричен е Антон Кутев.

"Президентът казва ключови неща, които смята за важни, а "Продължаваме промяната" реагират. Ако те имаха реални промени в здравеопазването, щяха ли да реагират на думите на Радев?", попита той.

"Сигурен съм, че информацията на президента не идва от клубовете по карате на Алексей Петров. Очевидно Петров го нямаше дълго време, започна да се появява в последно време. Очевидно имаше роля в политическата сфера", коментира още Кутев за убийството на бившата барета и бизнесмен, както и по повод думите на Божанков, че президентът открил кампанията си с лицеви опори точно в клуб на Алексей Петров.

По повод традиционните обвинения от средите на управляваото мнозинство, че Румен Радев бранел руската позиция, Кутев заяви, че президентът винаги е заклеймявал руската агресия в Украйна.

"Радев няма отношение с Путин, не е и имал. Ние не даваме оръжие на Русия, а на Украйна. Той е против оръжията, аз също съм против. Този конфликт няма да се реши по друг начин, освен с преговори. Другото води само до смърт", смята Кутев.