"За ГЕРБ залогът е да направят правителство", категоричен е социологът Андрей Райчев в анализа си на изборните резултати, които все още са на база на екзитпола. 

По думите на Андрей Райчев Бойко Борисов ще направи всичко възможно този път да състави правителство.

"Защото на следващите избори просто ще участва Румен Радев и ще ги отнесе", заяви анализаторът в студиото на бТВ.

Ако ГЕРБ преговарят с ПП-ДБ, то ще е за главен прокурор, а не за премиер и ако за това се разберат, ще стане кабинет, смята анализаторът. 

Райчев обвърза сформирането на кабинета с геополитическата ситуация и с изборите за президент в САЩ. В същото време той предупреди, че преди да знаем кой е президент на САЩ, Борисов няма да вземе никакво решение.

Според него лидерът на ГЕРБ няма да направи нищо преди 6 ноември - денят след вота зад океана. По думите му от това ще зависи и евентуална коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, която е най-коментираната хипотеза към момента.

"Борисов няма да направи нищо до сряда на обед на 6 ноември - когато в България ще знаем Тръмп ли е победил, или Харис. Борисов няма да вземе никакво решение преди това. Борисов ще има по-голямо самочувствие и ще игнорира ПП, ако победи Тръмп. Ако Харис победи - той няма да може да игнорира ПП, така мисля", коментира Андрей Райчев.

"Борисов ще се чувства много по-спокоен, ако Тръмп е президент", категоричен е Райчев.

Според него евентуално управление между ГЕРБ и ПП-ДБ няма да зависи от фигурата на равноотдалечен премиер, а по-скоро от равноотдалечения прокурор, който трябва да бъде излъчен.

"Без да се разберат за това, няма да стане", категоричен е Райчев. "Дискусията въобще не е за премиер, а за прокурор", смята политологът.

Според Андрей Райчев има реални шансове за правителство също така, ако в парламента влязат 7 партии. Но все още нямаме отговор на този въпрос.

"Не се обръща внимание на най-важния факт, а той е - колко партии влизат в парламента", подчерта Райчев.

Той направи уговорката, че още не знаем какво ще стане на финала - възможно е в следващото Народно събрание да влязат девет, осем или седем партии.

"Ако партиите са девет, това е една картина, ако партиите са седем - това е друга. Ако имаме девет партии - това никога не е било", коментира Андрей Райчев. Той добави, че това вече е голяма фрагментация.

Той коментира още, че относно надпреварата между двете ДПС-та още е рано за изводи, защото "няма да знаем точните цифри след два-три часа, някои до 12 часа", каза Андрей Райчев.

По повод представянето на БСП социологът коментира, че социалистите са прекратили смъртната болест.