В "Продължаваме Промяната" не са разговаряли за втори вариант на кабинета. От партията вярват, че в парламента има депутати, които не са стока, не са купувани, имат чест и достойнство. Това коментира пред Нова телевизия председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

"Има лидери, чиито чекмеджета са пълни с пачки и кюлчета. Това са хората, които си мислят, че депутати могат да бъдат пазарувани. Ние разчитаме на съвестта и достойнството на българските депутати", каза още той.

От ПП приемат вота на недоверие като един оздравяващ момент за управлението. "Ние досега имахме 134 депутати, но в тях имаше една група, която се управляваше по-скоро като бизнес проект. Излизането на този бизнес проект от управлението, но попълването на управлението и мнозинството с хора с чиста съвест - може да направи много по-силна подкрепата за правителството", смята Гюров.

Той разкри, че на този етап обсъждат формирането на ново мнозинство, което да се обедини около принципи и приоритети. "Когато направим тази формула на подкрепа - тогава ще се водят и персонални разговори. Не говорим с партии, защото казахме, че това е ясна червена линия. Не можем да разговаряме с партии, които на първия ред в НС имат депутати от листа "Магнитски". Не можем да разговаряме с ГЕРБ, докато лидер ѝ е Бойко Борисов", категоричен е Гюров.

Народното събрание ще обсъди на извънредно заседание на 21 юни поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков с мотив - провал във финансово икономическата политика. Подкрепа за вота изразиха и опозиционните партии: "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане" . Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите във вторник. При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната". Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание. В случай че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори.

Целта на вота е сваляне на кабинета на Кирил Петков. Това е втори епизод на битката между статукво и промяна. При протестите през 2020-та атакуващи бяха силите на промяната срещу силите на статуквото, а сега силите на промяната се отбраняват на силите на статуквото, коментира пред БНР социологът Светлин Тачев.

Ако вотът на недоверие мине попадаме в ситуация, в която ще доведе най-вероятно до предсрочни избори. Те на практика са почти неизбежни, дори вотът да не мине защото възможностите, които стоят пред правителството не са много - да продължат да управляват с малцинство, което ще е агония, защото много трудно биха събрали достатъчно депутати. Дори да съберат 121-н души мнозинство, това означава абсолютна мобилизация всеки ден на всеки един депутат, което също е много трудно, коментира още социологът. Това ще ги държи в непрекъснато напрежение, което в един момент ще рухне. Така че, въпросът е "Кога ще има предсрочни избори?", дали ще е веднага или след няколко месеца.

Самата ситуация, в която се намираме като цяло е кризисна и ако влезем и в политическа криза тя може да роди спирала от избори, защото ситуацията е непредвидима и не се знае какво ще е следващото Народно събрание.