С наближване на дена за ротация словесните престрелки между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС стават все по-чести и затрудняват преговорите за  предстоящата ротация в управлението на 8 март.

"Виждаме едно бавене и някакви странни движения на г-н Борисов. Той прилича на човек в политическа нервна криза. Отне ни около месец да изготвим законодателната и управленската програма. В момента сме свършили част от нещата в нея, а други предстоят. Имаме неща за довършване. Говорим на неща, които не са нови - те са в меморандума, който искаме да бъде изпълнен. Но се питам, иска ли Борисов изобщо Габриел да заеме поста". Това каза депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев в ефира на NOVA в коментар на напрежението между партньорите в "сглобката" дни преди да дойде денят, в който ротацията да се случи между "партньорите".

По думите му Бойко Борисов "се притеснява, че губи контрол и ще има ново лидерство в ГЕРБ".

"Досега той винаги е бил единственият премиер от ГЕРБ. Сега ще има различен премиер, ще има ново лидерство. Може би се притеснява, че не може да контролира г-жа Габриел по някакъв начин и ще загуби контрол. Вижда се, че се опитва да сложи някакви нови лица, нови министри в кабинета. Иска да сложи настойници на Габриел, които да му гарантират по някакъв начин какво ще се случва", коментира Ананиев.

Според него Мария Габирел и Николай Денков работят много добре, спазват обещанията, които сами са дали, и в един момент "Борисов излиза с ултиматум и с коалиционно споразумение, което никой не е виждал".

"Защо трябва да се чака до 6 март? Къде е това коалиционно споразумение? Не сме довършили предишната си програма. Защо се вкарват нови неща?", попита още Ананиев.

Според него "Борисов  го играе сърдит, а Пеевски излиза да го защитава".

Атаниев смята, че за да се постигне съгласие, трябва да се довърши това, което е заложено, а паралелно може да се преговаря за по-дългосрочно споразумение.

Попитан от какво няма да отстъпят, депутатът от ПП-ДБ каза, че техните приоритети са заявени още от самото начало - едно от тях е борбата с корупцията. Искаме да бъде довършена правосъдната реформа и няма да подпишем никакви коалиционни споразумения нито в Нотариуси, нито с джуджета", каза той.

Ананиев е и част от парламентарната комисия за разследване на казуса около Мартин Божанов - Нотариуса.

"Атаките срещу Веселин Денков са започнали след присъствието му на летните протести през 2020 г. срещу правителството на Борисов. Оказва се, че има връзка между политическата и съдебната система. Призовавам Сарафов да се оттегли до избора на нов ВСС и нов Инспекторат. Той е бил част от тази правосъдна система. С акциите в прокуратурата остава усещане, че има процес по разчистване на сметки", подчерта той.