Коалицията ГЕРБ-СДС води с над 11 процента на предсрочните парламентарни избори, а на второ и трето място са ПП-ДБ и "Възраждане". Това сочат първите резултати от екзитпола на агенция "Алфа Рисърч" за парламентарния вот, обявени в 20 часа.

Победителите във вота получават 26,4 на сто от гласовете на избирателите.

Екзитполът сочи, че разликата между двете партии, борещи се за второто място е около 2 процента. Временните резултати дават 14,9 % на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и 12,9 на сто на "Възраждане".

На четвърто място е формацията на Делян Пеевски - ДПС-Ново начало. Тя получава 8,9 процента от гласовете на избирателите и води само с 0,2 на сто пред Алианса за права и свободи на Ахмед Доган. АПС получава 8,7 процента.

Данните показват, че за Българската социалистическа партия са гласували 7,8 на сто.

Според "Алфа Рисърч" партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", на този вот получава подкрепа от 6,2 процента, но все пак с този резултат се класира за 50-ото Народно събрание. 

Графика: Стоян Гогов, Dir.bg

Под 4-процентната бариера остават партиите МЕЧ с 3,8%, "Величие" с 3,7% и "Синя България" с 1,3% подкрепа.

С опцията "Не подкрепям никого" са гласували 3,8 процента.

Разпределението на мандатите изглежда по този начин:

  • ГЕРБ-СДС - 74 депутати
  • ПП-ДБ - 42 депутати
  • "Възраждане" - 36 депутати
  • ДПС -Ново начало - 25 депутати
  • Алианс за права и свободи - 24 депутати
  • БСП - Обединена левица - 22 депутати
  • "Има такъв народ" - 17 депутати

Според социолозите от "Алфа Рисърч" избирателната активност е 38 процента.

Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 16 часа сочат - 26,25 на сто. Това е с почти 6 процента повече, отколкото е била тя към същия час на вота през юни - 20,44 на сто. На 2 април 2023 г., когато се провеждаха предходните парламентарни избори, активността към 16 часа пък е била 27,27%.