Депутатът от Българската социалистическа партия Александър Симов бе включен от украински сайт в черен списък, в който се изброяват агентите на Кремъл. За това съобщи самият той в пост на страницата си във фейсбук.

"Уважаеми дами и господа, в живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент, но старият репортер се откри в един украински списък с пипалата на Кремъл. Това, разбира се, е поредната проява на украинската шизофрения, която вече става хронична и остра, но откакто хибридната война се развихри, съм попадал във всякакви списъци - с комисари на подмяната, с автори на антидемократична пропаганда и какво ли още не. Сега вече съм пробил на международно ниво, уважаеми хибридчици! Обиден съм, че украинците са ми объркали презимето, но се заклевам, че ще продължа да пиша така, че те да го научат и никога да не го забравят :)))", написа депутатът във фейсбук.

Пред "24 часа" Александър Симов разказа, че разбрал за сайта "Посипак" (пратеник - в превод от украински) от руските новини, където списъкът бил много коментиран. Той обаче не бе наясно кой точно стои зад сайта, дали е частна организация, или държавна структура. Такива данни, каквито е публикувал "Посипак" обаче, не можели да бъдат събрани от обикновен човек и вероятно са намесени украинските специални служби, убеден е българският народен представител.

"В Украйна постоянно правят някакви списъци на враждебно настроени хора. Навремето имаше един друг сайт - "Миротворец", в който изкарваха данни за руски агенти, и между другото, няколко украински журналисти бяха убити, след като им извадиха данните в такъв списък", разказа соцдепутатът. В сайта са посочени имена и снимки на хора и организации от цял свят, които симпатизират на Русия и са набедени за агенти на Москва. Включени са хора дори от далечни държави като Нигерия и Малайзия.

Освен Александър Симов в черния списък са включени и други българи, сред които има имена и на политици като лидера на "Атака" Волен Сидеров, заместника му в партията Десислав Чуколов и зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев, който също е атакист.

В черния списък на шпионите на Кремъл на украинския сайт са включени и Станка Шопова като шеф на проруската фондация "Устойчиво развитие за България", социологът Юрий Асланов, лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов, няколко проруски организации и партии като БСП и "Атака" и пр.