Властите в Скопие трябваше да поканят следовател от София, който съвместно с тях да работи в Охрид по случая с пребития секретар на българския културен клуб "Цар Борис Трети" Християн Пендиков. Така щеше да се избегне недоверието към информацията, която всички очакваме. И причината не е, защото ние няма да повярваме на прокуратурата на съседите, а за да се покаже, че Северна Македония и България искат заедно да решават проблема с тормоза над македонските българи, каза журналистът Николай Кръстев, бивш кореспондент на БНР в Белград.

Кръстев определя като смущаваща липсата на реакция от страна на Брюксел по случая от Охрид, тъй като в последните месеци отношенията между България и Северна Македония видимо не се развиват добре. Той припомня случаи, в които български политици отиват в Северна Македония и казват, вие сте българи, което също създава силно напрежение на местна почва. Кръстев обаче посочва друг проблем, на който не се обръща особено внимание сега. Става дума за очакваните предсрочни парламентарни избори в Северна Македония и възможността на власт в Скопие да дойде ВМРО - ДПМНЕ, подчертано просръбска и проруска партия. Ако тези хора спечелят изборите, тогава ние тук ще видим какво значи България да бъде обявена за проблем във всяко едно отношение, казва Кръстев.

  • Защо няма оплаквания от българи от Северна Македония в Европейския съд по правата на човека?
  • Българско вето върху процеса за присъединяване на Скопие към ЕС, това ли е решението?
  • Геополитически пионки ли са балканските членове на НАТО и ЕС?
  • Ерозира ли привлекателната сила на ЕС на Балканите?

Отговорите на Николай Кръстев, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Николай Кръстев е завършил журналистика, история и богословие в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като репортер и редактор в програма "Хоризонт" на БНР. От 2003 до 2011 г. е кореспондент на БНР в Белград, а от 2015 до 2017 г. е кореспондент на БНР в Москва.