Млад мъж излезе на подиума, докато Доган четеше доклада си на конференцията. Човекът държеше пистолет в ръцете си. Пистолетът най-вероятно е засякъл, защото не се е чу изстрел. Кадри от камерите, които снимаха събитието, показаха как Доган сам изби оръжието от ръцете на нападателя си. Мигновено делегати от ДПС и охранители скочиха и повалиха мъжа на земята и започнаха да го бият. Камерите показаха делегати, ритащи ожесточено нападателя, и викащи: "Убийте го". Човекът е бил отведен от служители на НСО в медицинско заведение, а след това е предаден в Четвърто Районно управления на Столичната дирекция на вътрешните работи.

  След като отблъсна нападателя си, Доган падна на земята, а след това бе изведен от залата. След 2 минути зам.-председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че Доган не е ранен. Последваха викове в залата: "ДПС". След инцидента лидерът на ДПС бе прегледан в Правителствена болница. В добро здравословно състояние е.

Газов, непреработен в боен, е бил пистолетът, насочен срещу Ахмед Доган. Вечерта на пресконференция на СДВР стана ясно, че този пистолет е имал патрони, които не могат да наранят сериозно. Два от тях са били сигнално-звукови, а третият е бил пълен с технически пипер.

25- годишният Октай Енимехмедов от Бургас е нападателят на Ахмед Доган. Младежът е регистриран като делегат от Бургас. У него са намерени освен газов пистолет, и два ножа. Младежът е криминално проявен и е регистриран в полицията за хулиганство, телесни повреди и грабеж. Нападателят на лидера на ДПС Октай Енимехмедов е брат на Метин, който спечели преди години лек автомобил "Ферари" от Шоуто на Слави. Оказва се, че нападателят е бил с карта на конференцията, която е от предишно събитие на ДПС. Влязъл е с бадж от името на младежкото ДПС. Оттам отричат да е техен член.

Образувано е досъдебно производство срещу 25-годишния Октай Енимехмедов, който насочи пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Младият мъж е в ареста. Това каза старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР. Работата продължава под надзора на наблюдаващия градски прокурор. В момента продължава огледът в НДК. Извършителят на престъплението е прегледан във ВМА, няма опасност за живота му, няма счупвания. Установени са охлузвания по тялото" - каза Валери Йорданов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че е прибързано да се правят заключения дали инцидентът не е бил инсцениран.

На специална пресконференция на НСО стана ясно, че охраната на залата в НДК е била поета от фирма "Крон", а не от НСО.  От фирма "Крон" пък отричат да имат отношение към пропускателния режим в НДК. От ПП „Атака" искат анкетна комисия за дейността на НСО, оставка на началника и разформироване на службата, каза председателят на партия „Атака” Волен Сидеров. От партията ще настояват и за приемане на закон за специалните служби, защото досега няма такъв и след това формиране на нова служба.

Доган е един от най-охраняваните хора в страната. Той е лично охраняван от гардове на НСО. Днешният инцидент е четвъртият опит за покушение срещу него.

След опита за покушение бе обявена пауза на конференцията 30 минути, след което почивката бе удължена до 15 часа. В 13.45 часа обаче делегатите бяха помолени да напуснат сградата. Конференцията продължи около 16 часа, като в залата в НДК се завърна и Ахмед Доган. От негово име Филиз Хюсменова прочете доклада му, в който Доган  обявяви, че подава оставка и че предлага Лютви Местан за поста лидер на ДПС. Късно вечерта Местан бе избран с абсолютно мнозинство, а Доган бе обявен за пожизнен почетен председател на ДПС.

Днешната конференция на ДПС бе предшествана от слухове за оставка на лидера на партията Ахмед Доган.

Около 800 бяха делегатите на конференцията на ДПС, около 600 бяха пък гостите.

Нападението срещу Доган в снимки

Анкета: Каква според Вас е била целта на покушението срещу Доган?