Това обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева, предаде "Фокус". Тя уточни, че Доган ще получи една трета от месечното си възнаграждение.
"Няма как, след като отсъствията на Ахмед Доган са четири той да не бъде санкциониран по новия правилник. Приели сме нов правилник, за да се прилага. Няма да се подвоумя спрямо нито един да приложа разпоредбите”, каза Цачева пред журналисти.
Тя заяви, че като председател на Народното събрание е първа между равни.
„Не съм аз наказващият орган. Аз прилагам нормите на правилника. Дали това се вписва в поведението на Доган като народен представител - избирателите са онези, които трябва да дадат своята санкция”, коментира още шефката на парламента.
По думите й няма как Народното събрание да отстрани Ахмед Доган от длъжността народен представител.
„Това е въпрос на морал и на съвест”, заяви Цачева и уточни, че на актуалната интернет страница на Народното събрание всеки избирател може да види как неговият депутат изпълнява задълженията си и колко редовно присъства в пленарна зала.
Тя съобщи още, че във вторник народните представители ще получат новите си карти за гласуване. В момента се инсталира новият пропускателен режим. Ще има специални карти, с които във всеки един момент ще се знае кой народен представител се намира в сградата.
„Що се отнася до биометричните данни, които трябва да бъдат включени с чипове в тези карти, това е въпрос на надграждане на системата”, заяви Цачева. Тя не е присъствала на тестовете на картите, но е уведомена, че на следващото заседание на НС ще има нов пропускателен режим.
Лидерът на ДПС, който е депутат във всички парламенти от 1990 година насам, е известен с това, че много рядко посещава заседанията. Обикновено Доган идва за гласуване на вот на доверие или пък за избор на нов кабинет и състав на ръководството на парламента, припомня БГНЕС.
Междувременно стана ясно и че, Доган ще бъде глобен и за т.нар. сараи в полите на Витоша. Прочутото барбекю, високият зид и караулката пред дома му ще трябва да бъдат съборени, след като се оказа, че са незаконни. На този етап само съдът може да спаси имението на ул. "Стар Беловодски път" 46 в столицата. Началникът на ДНСК Иван Симидчиев смята, че оградата трябва да е прозрачна, за да бъде спазен законът.