Предизборната кампания е в разгара си. Програмата на Българската национална телевизия за "ИЗБОРИ 2021 #ИзбериВажното" всекидневно представя участниците, политическите послания на партиите, техните лица и идеи. В продължение на един месец, от понеделник до четвъртък в 16.00 ч. по БНТ 1 се излъчват диспути между кандидатите за народни представители, а по БНТ 2 зрителите могат да гледат и дебати на кандидатите от отделните региони. В праймтайма, след централната емисия новини "По света и у нас", е специалният формат "Гласовете на България". Предаванията са достъпни и в сайтовете bnt.bg, bntnews.bg и в YouTube канала на БНТ.

Снимка: БНТ

Аделина Радева е сред емблематичните имена в телевизионния ефир. Автор и водещ на много филми и предавания. С характер и доказан професионализъм. Ежедневно проследява актуалните и горещи теми от деня, а в публицистиката винаги търси отговори. Между подготовката на новините и предизборните диспути, успява да ни разкаже какво да очакват зрителите в период на надпревара на политическия терен и страсти от Европейското първенство по футбол.

Снимка: БНТ

Ти си сред най-авторитетните лица от малкия екран. Трудно ли се прави качествена журналистика?

Благодаря за тази висока оценка. Журналистиката е продукт на екипна работа, опит и огромно желание да бъдеш честен към темата, по която работиш и към хората, които ще ти се доверят, за да изберат да получават информацията именно от медията, която представляваш. Смятам, че качественият журналистически материал не се готви от днес за утре, подготовката започва от първия ден, в който си стъпил в тази професия и си длъжен да се развиваш непрекъснато.

Кои са принципите, към които се придържаш в професията си?

Принципите и стандартите на журналистиката са описани много отдавна. Това, което е важно, е те да се следват без компромис. Интересува ме оцеляването на ценностите - не само в професията, но и в начина, по който избираме да живеем. В този смисъл смятам, че журналистиката не може да бъде на страната на силните на деня, тя винаги трябва да е по-близо до слабите, изгубените, тези на които държавата, а и всеки един от нас би следвало да иска да подаде ръка. Журналистиката в крайна сметка е територията, на която най-първо се регистрират процеси, промени и катаклизми в едно общество и много преди да дойде времето за техния исторически анализ - има задачата да ги направи явни, дава шанс за корекция, преди да е станало късно.

Къде откриваш повече себе си - в публицистиката или в новините?

Аз съм журналист - обичам всичко, свързано с моята работа. Освен да водя разговори и новини, настоявам да продължавам да правя репортажи, винаги, когато това е възможно. Убедена съм, че не мога да отделя от себе си тези привидно различни жанрове. Това прави работата ми толкова интересна.

За предстоящите предсрочни избори БНТ отново подготви специални предавания. Какво да очакват зрителите?

БНТ е лидер в изборните студиа и формати, в предаванията, които се излъчват в изборния ден и вечер, и това не е случайно - въпрос на традиции, професионализъм и осъзнаване на отговорности. В тази пълна с избори година, обществената телевизия отново ще предостави на зрителите си най-добрата възможност да бъдат информирани и да получат най-широкото поле за коментари и размисъл. Ще отразим кампаниите на всички участници, а след това първите резултати и реакции на основните претенденти за българския парламент. Заедно с това, феновете на футбола ще могат да гледат и пълната програма на UEFA EURO 2020TM, която е сред най-големите и очаквани спортни събития в ефира.

Медийната грамотност е тема, върху която усилено работите в последната година. Дори стартира подкаста "МеГра", който вече има своя втори сезон. В него отново имаш главна роля. Какво е важно да следи аудиторията?

Аудиторията става все по-взискателна и едновременно с това е все по-трудно за хората да се ориентират в морето от информация. Това създава още един и може би по-важен от всичко друго ангажимент на авторитетните медии - да образоват своята публика. Ако това се случи - ще различава по-лесно и истинските от фалшивите герои.

Рейтингът на БНТ в последните месеци бележи ръст нагоре. Очаквате ли да сте избраната телевизия от зрителите и в периода на предизборната кампания?

Очаквам го и съм убедена, че ще бъде така. Работим непрекъснато, за да заслужим това доверие. Тази изборна вечер ще бъде по-различна от всичко, което сме правили досега, защото съвпада с финала на Европейското първенство по футбол, което БНТ излъчва. Смятам, че ще бъде изпитание, но и голямо удоволствие на терена на едно студио да съберем и едновременно да проследим големия финал на две толкова различни състезания. Датата е 11 юли.

Снимка: БНТ