Протокол за конструктивно сътрудничество бе подписан между председателя на партия АБВ Румен Петков и Андрей Аркадиевич Климов - зам.-секретар на Генералния съвет и ръководител на Международния отдел на партия "Единна Русия". Протоколът между двете организации отразява необходимостта от развитие на междупартийните ни отношения на АБВ и "Единна Русия" на базата на меморандум за разбирателство, който бе подписан в средата на през 2016 година, се казва в официално съобщение.

"Единна Русия" на президента Владимир Путине е най-голямата политическа сила в страната, която на парламентарните избори през септември 2016 г. получи 338 от общо 450-те мандата в Държавната Дума.

Протоколът е структуриран в няколко направления - поддържане на редовни контакти между представителите на двете партии, насърчаване развитието на сътрудничеството между младежките и женските организации на двете партии и организиране на съвместни дейности, оказване на съдействие за развитие на двустранните Българо - Руски взаимоотношения, вкл., търговско-икономическо, културно и междурегионално сътрудничество.

"В следващия европарламент ще настояваме за сваляне на санкциите срещу Русия, защото са непродуктивни и срещу развитието на европейската икономика. Изключително важно е да се оценява мястото и ролята на отношенията между Европа и Русия", посочи Румен Петков.

Андрей Аркадиевич Климов посочи, че партията му е отворена за сътрудничество с всички организации, които се стремят към мир. "За нас е важно да имаме позитивни отношения с нашите партньори и да работим за равноправно сътрудничество", каза още Климов.

Междувременно и основателят и бивш лишдер на партията Георги Първанов - президент на Р България (2002-2012), се срещна с Климов. В своето приветствие Първанов благодари за посещението на руския гост и направи преглед на взаимоотношенията и връзките между двете страни през последните 30 години, съобщиха още от партията.

Снимка: АБВ

В разговора са засегнати големите енергийни проекти, които България и Русия договориха, но по обективни причини не бяха осъществени. Георги Първанов се изказа в подкрепа на осъществяването на връзката на "Турски поток" със страните от Централна Европа, което би донесло определени финансови ползи на страната ни и би било в полза на нашата икономика и национална сигурност.

Андрей Климов отбеляза контрапродуктивността на санкциите срещу Русия. На практика те са допринесли за развитие на Руската икономика в много отрасли. Според него, санкциите влияят повече на страните от ЕС, които са имали дълбоки и традиционни връзки с Русия, се казва още в съобшението.

Той коментира, че спускането отново на Желязната завеса не би могло да повлияе на руските интереси, тъй като страната продължава да поддържа дългогодишните си междудържавни партньорски отношения.

Президентът Георги Първанов призова да задълбочаване на взаимоотношенията между Русия и страните от региона на гъвкава и равноправна основа.