АБВ ще изпрати до парламента настояване да не се гласува предложението на правителството за F-16 и за мораториум върху сделката с изтребителите. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков на дискусия "Превъоръжаването на българските военновъздушни сили - без алтернатива" в Националния пресклуб на БТА.

Според него решението е политическо и може да бъде спряно с политическа воля в Народното събрание. Опитите на един от заместник-министрите на отбраната да обяснява, че това е предложение на експерти от ВВС, не са убедителни, смята Петков.

Той постави въпроса защо е необходимо да се купува техника сега, когато предстои стратегическият преглед на системата за национална сигурност и отбрана, и защо не се изчака първо да се направи този преглед.

За никого няма съмнение, че превъоръжаването и модернизирането на военновъздушните ни сили няма алтернатива, въпросът е свързан с това как, на каква цена и с каква перспектива извършваме тези действия, отбеляза Петков.

По време на дискусията ген. о.з. Володя Цветанов коментира, че първоначалната сума, определена от НС, ще бъде надвишена повече от два пъти. Той обясни още, че цената на един летателен час на F-16 е от 7 до 22 хиляди долара и е много по-висока от тази на "Грипен" например, която е от 5 до 8 хиляди долара.

Това означава, че за подготовката на летателния състав всяка година България ще плаща повече от 8 милиона долара, изчисли той.

Ген. Цветанов отбеляза още, че ако закупим европейски самолет, в България ще се изнесе и някаква част от производството, защото такава е практиката и на "Юрофайтър", и на "Грипен", и съответно ще се открият и нови работни места. Според него F-16 е капризен самолет и дори "малко камъче" вади двигателя от строя. Това ще довежда до нови финансови ограничения, престой на самолета и губене на ресурса му, каза той. Като друг проблем той изтъкна, че укритията на сегашните самолети са по-ниски, отколкото изисква F-16, което означава, че трябва да се построят нови.

Така афишираната сделка трябва да се прекрати, новите условия да се предложат и на другите участници, не трябва да се допуска рекет от типа "или F-16, или нищо", заяви Цветанов.

Ген. о.з. Йохан Петков заяви, че за него няма смисъл да се подкрепя ратификацията на договорите за F-16, защото със средствата, които са давани, надхвърляме твърдо двата процента за нашия военен бюджет и това означава загърбване на всички други модернизации, коментира той.

Ген. о.з. Михо Михов отбеляза липсата на алтернативина превъоръжаването на ВВС, а и на цялата армия. Той посочи, че при състав от 45 хиляди души Българската армия /БА/ трябва да притежава 560 танка, 72 бойни самолета и 18 бойни вертолета, 16 бойни кораба. Тази година стартира стратегически преглед на системата за национална сигурност и отбрана, който трябва да реши нещата по-задълбочено като цяло за превъоръжаване на БА, коментира още той.