Премиерът Бойко Борисов обяви, че депутатските заплати ще бъдат замразени. Изявлението му дойде само няколко часа, след като вчера председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира, че тази тема в момента е "популизъм".

"Ще направя такова предложение", каза премиерът по време на брифинг в Министерски съвет с Медицинския щаб.

"Абсолютен популист се чувствам, върша работа за толкова пари и се жертвам, и рискувам, и вземам решения, и то от две страни. Но от друга страна, когато в момента говорим за единство и съпричастност, нека бъдем еднакво ощетени. Но да, в нормално време това е абсолютен популизъм", коментира решението за заплатите Борисов.

Той добави, че са му правени два теста за коронавирус - и двата отрицателни. Единият тест премиерът е правил вчера, а в тази връзка каза: "Ще си платя теста аз - защото явно е много важно кой ще плати теста".

Бойко Борисов все пак подчерта, че ГЕРБ дарява половината си заплати за борба със заразата в тази тежка ситуация,

"Притесняват ме данните за безработицата, но към днешна дата на първо място ме притеснява здраветото. После ще се възстановяваме, пари ще намерим. Нито една система не е оставена без пари", коментира министър-председателят.

Борисов отговори и за субсидиите на партиите. По думите му, на този етап няма да се спират, тъй като партиите работят, но възмутен каза: "Ако искат да ги вземат всичките - но не бива да се минава в крайности. Субсидиите на партиите - всичко ще раздадем, ще дойде момент да се раздаде", каза в заключение Борисов.

Минути след изказването на премиера Цвета Караянчева написа обяснение за изказването си в официалния си профил във Фейсбук:

"В безпрецедентна ситуация сме и на моменти всяко решение изглежда предпоследно. Мисля че ще помогне, ако си казваме по-често "сгреших, извинете". И не, не говоря за експертите и лекарите, макар че щеше да е добре СЗО да бяха взели да се разберат най-после по въпроса за ползата от маските. Говоря за себе си", пише председателят на парламента. 

Тя се извинява за изказването си за заплатите на депутатите.

"Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам. А вие бъдете здрави и се пазете!", пише още Караянчева.