Милионерът и бизнесмен Доналд Тръмп се зарече да изгони незаконните имигранти и да построи ограда по южната граница на САЩ с Мексико. Като обрат на предходно формулирана позиция, той се обяви срещу абортите, а за иранската ядрена сделка каза, че тя ще донесе разрушение в по-голямата част от света, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш говори по обичайните теми, по които говореше и когато беше начело на южния щат, а именно създаване на работни места, икономически растеж и политика срещу абортите. Той подчерта, че иска да превърне имиграцията в двигател за траен и висок устойчив растеж, като реформира политиките в тази насока.

Буш посочи, че екстремистката групировка Ислямска държава трябва да бъде разгромена с всички възможни средства, които са на разположение.

Губернаторът на щата Уисконсин Скот Уолкър се обяви за по-добра сигурност по южната граница на САЩ и за премахване на федералното регулиране на икономиката. Той заяви, че ще прати военна помощ за Украйна, повече военни в Източна Европа и че ще инсталира отново противоракетна система в Полша и Чехия, плановете за която бяха отменени, за да бъде доволна Москва.

Бившият губернатор на щата Арканзас Майк Хъкаби подкрепи идеята за силна американска армия и предупреди, че иранците си казват, че ще заличат Израел от картата на света и ще посеят смърт в Америка. Той се обяви срещу транссексуалните в армията и каза, че войската не е социален експеримент.

Бившият неврохирург Бен Карсън поиска да се засили военната мощ на САЩ след бюджетните съкращения в областта на отбраната и обеща също оръжия за Украйна. Той не каза дали подкрепя мъченията, като симулация на давене по време на разпити на американските врагове, но посочи, че онова, което САЩ правят си е работа на САЩ.

Сенаторът от щата Тексас Тед Круз подчерта, че американският президент трябва да е главнокомандващ, който ясно да даде да се разбере, че всеки който се присъединява към Ислямска държава, подписва своята собствена смъртна присъда.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио каза, че ще отмени системата на Барак Обама за здравно осигуряване, противопостави се на аборта по каквато и да е причина и обеща намаляване на корпоративните данъци. Той се обяви и за строга имиграционна политика и за спиране на незаконните мигранти чрез въвеждане на система за проследяване.

Сенаторът от Кентъки Ранд Пол се обяви срещу американското следене на вътрешните и международните телефонни обаждания и се противопостави на американската военна помощ за Израел с аргумента, че дори израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявил, че неговата страна ще е по-силна, когато е независима.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи поиска разширяване на способността за следене на Агенцията за национална сигурност и укрепване на американска армия. Той се обяви и за по-силна американска подкрепа за израелската сигурност.

Губернаторът на Охайо Джон Кейсик изрази готовност да приеме решението на Върховния съд за легализиране на гей браковете, защото всеки трябва да бъде третиран в САЩ с уважение и на всеки в САЩ трябва да се позволи да реализира своята американска мечта.

НА ФОКУС: Ще успее ли някой да надтрампи Тръмп?