Новата говорителка на Белия дом - 34-годишната Сара Хъкаби Сандърс заема пост, изложен постоянно под светлината на прожекторите, на който й предстоят всекидневни изпитания, пише агенция Франс прес.

Родена е в градчето Хоуп (надежда на английски) в щата Арканзас. Дъщеря е на бившия щатски губернатор Майк Хъкаби, който бе неуспешен кандидат за президентската кандидатура на Републиканската партия за изборите през 2016 г. Носи фамилното име Сандърс на съпруга й и няма нищо общо със сенатора от Върмонт Бърни Сандърс.

Сара Сандърс се присъедини към екипа на Доналд Тръмп в началото на 2016 г., издигна се след победата му на президентските избори и бе назначена за заместничка на говорителя на Белия дом Шон Спайсър.

През последните месеци тя все по-често водеше вместо него пресконференциите в Белия дом и вчера, след неговата оставка, бе назначена за говорителка на Тръмп. Отвръща на журналистите понякога рязко, но ако се налага, не се колебае да ги поласкае или да каже, че не се е консултирала с президента по дадена тема и затова не може да отговори.

Нерядко се позовава на вярата си или на трите си деца.

През май, на въпрос за поведението и езика на президента в Туитър, тя отвърна: "Аз съм вярваща и мисля, че имаме само един съвършен модел - Бог. Никой не е съвършен с изключение на него".

Вчера, запитана има ли хаос в Белия дом, Сандърс отговори: "Ако искате да видите истински хаос, елате вкъщи рано сутрин, когато децата ми тичат из цялата къща".

Неотдавна тя се пошегува с журналистите, напомняйки реплика на президента Линдън Джонсън: "Ако президентът ходи по водите на река Потомак, медиите ще напишат, че не може да плува".

Засега Сандърс се радва на положителни реакции от целия политически спектър, но "меденият месец" в Белия дом може да се окаже твърде кратък, както се увери предшественикът й Шон Спайсър.

Ако президентът Тръмп, който нарича медиите "фалшиви новини", иска служителите му да възприемат по-сговорчив подход към журналистите, новият директор на комуникациите Антъни Скарамучи може да направи точно това - поне засега, пише Ройтерс.

Скарамучи е финансист от Уолстрийт и е участвал в кампании за набиране на пари за Републиканската партия. Щом влезе вчера в залата за пресконференции на Белия дом, за разлика от Шон Спайсър, веднага възприе приятелски тон към кореспондентите.

Те го засипаха с въпроси за напрегнатите отношения между Тръмп и журналистическата гилдия.

Дали брифингите в Белия дом ще бъдат предавани на живо по телевизията?

"Мое задължение е да съм прозрачен, след като съм изправен тук, пред вас. Но бих искал да го обсъдя с президента", отвърна той.

Съгласен ли е с твърдението на Тръмп, за което няма доказателства, че около 3 милиона души са гласували незаконно на изборите миналата година?

Отговорът бе: "Ако президентът го казва, нека да проуча за какво става дума, но предполагам, че вероятно има известна истина в това. Мисля, че понякога президентът казва неща, която вие в медиите смятате за неверни, но се оказва, че са по-близо до истината, отколкото хората си мислят".