Пред журналисти той каза, че това не е неговото окончателно решение, но обмисля такава възможност, тъй като след проведените консултации с политическите партии са били изказани различни позиции относно законността на референдума, предаде „Фокус”-Пловдив.

"Едни казват, че въпросът е противоконституционен, а други, че е в синхрон със законите на държавата. Партиите не са се обединили в консенсус около въпроса и какъв точно да бъде той. Като президент съм се заклел в Конституцията и в спазването й и поради тази причина не трябва да има никакви съмнения, че този първи за държавата демократичен референдум е в синхрон с нея и законите на държавата", мотивира се той.

Според юристи Законът за безопасно използване на ядрената енергетика изричнo посочва, че ядрена централа се изгражда само по решение на Министерски съвет.

Още в края на миналата седмица, след като прие представители на БСП, ГЕРБ, ДПС и Синята коалиция, държавният глава заяви, че формулировката на въпроса, зададен от левицата, не е коректна, обърква и трябва да се промени. Въпросът гласи „Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?
Тогава премиерът Бойко Борисов каза, че въпросът е противоконституционен, но въпреки това управляващите ще го подкрепят, за да не каже опозицията, че са против демокрацията. Той обаче не скри очакванията си Конституционният съд да обяви питането за незаконно.

От ДСБ, които принципно са против строежа на атомната централа, заявиха, че ще изчакат да видят как ще бъде формулиран въпросът за референдума и тогава ще започнат събирането на подписи за атакуването му пред Конституционния съд.
Подписка за нужните гласове вече започнаха СДС, които дори призоваха да не се гласува на референдума.

От БСП обаче твърдят, че въпросът отговаря на всички законови изисквания, настояват само да се добави, че проектът ще е с държавно участие.

От "Атака" пък казаха, че ако той бъде променен, няма да е коректно към хората, дали гласа си в подписката за провеждане на референдум. Волен Сидеров обаче настоя да бъде отправено още едно питане към гражданите - дали България да остане в НАТО или не.

Днес Росен Плевнелиев участва в годишната среща на българските местни власти в Пловдив. Той предложи да се правят стандартни еднотипни обществени поръчки - за "детски градини, градска среда, пътища".
"При установени от Сметната палата нередности при над 70% от обществените поръчки, трябва да си направим съответните изводи", отбеляза той, но същевременно подчерта, че "над 4,3 милиарда лева са разплатени от финансовите инструменти на ЕС, а нанесените финансови корекции са само за 40 милиона лева", цитира го БГНЕС.