Крайният дипломатически ход стана факт след извършените преди дни зверства в арабската държава. В град Хула бяха избити най-малко 108 души, сред които 49 деца.

Случилото се предизвика силни реакции по света. И други страни, сред които Великобритания, Германия, Италия, Испания и Австралия, уведомиха сирийските посланици, че трябва да напуснат територията им.

Такива бяха последните минути на сирийския посланник в България. Негови привърженици го изпратиха с развени знамена и колона от автомобили.

Свеобразният конвой беше охраняван от полиция заради очаквани сблъсъци с противници на президента на Сирия Башар Асад. До такива обаче не се стигна. Сирийският посланник Салах Сукар отказа коментар.

На изпращането нямаше представители на противниците на президента на Сирия Башар Асад, които рисуват стряскаща картина за официалната власт в Сирия.

След изпратената на 30 май официална нота от външния министър Николай Младенов, уведомяваща изпълняващия длъжността посланик на Сирия в страната Салах Сукар, че трябва да напусне България, Сирийската общност се събра пред сградата на МВнР и издигна плакати в знак на признателност към България и отстояваната от министъра позиция в подкрепа на хилядите жертви на режима в Сирия. Връчено бе и благодарствено писмо. В него Сирийската общност благодари на министъра също така и за осъждането на последното клане в град Хула и координирането на помирението на сирийската опозиция.

Според писмото до министъра "България всеки ден доказва, че е готова да подаде ръка и да бъде обещаващ партньор на новите демокрации в арабския свят." Същевременно, "подкрепяйки нашата борба за свобода и демокрация, страната доказва, че е вярна на европейските си принципи за свобода и равенство." Сирийската общност изказва и своята признателност към българската държава като цяло, тъй като в настоящата тежка за един далечен народ ситуация, България излезе напред и пое миротворческото лидерство. За всички сега е видно, че България има безценен исторически, политически и културен потенциал, който ръководен от личности като министър Младенов ще я отведе далеч, заемайки стратегическо мястото на картата на света, пишат сирийците в писмото до МВнР.