Урок по история за 9-и септември на Демократична България, предизвика остра реакция на БСП и скара депутатите. В знак на протест народните представители от ДБ напуснаха пленарна зала.

До скандала се стигна, след като пръв взе думата Атанас Атанасов. За да има помирение, трябва да има покаяние, посочи той в декларация от името на парламентарната група. И припомни за насилствено завземане на централната и местната власт в България, организирано от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт и извършено през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година.

"Да припомня на народните представители и цялата българска общественост, че днес е 9 септември. На тази дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска. Българската държава е окупирана от Червената армия и под въздействието организирано и логистично обезпечено от тази чужда армия в България е извършен преврат, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим, който 45 години разделя българската нация. Искам без да звучи патетично, но трябва да бъдат припомнени определени обстоятелства, защото е важно да има памет за това, което се е случило", заяви Атанасов.

За да има помирение, трябва да има покаяние, посочи Атанас Атанасов в декларация от името на парламентарната груп

Снимка: БТА

Александър Симов от БСП обаче го контрира, че 9 септември е празник за много хора, както и за родителите на депутатите от "Демократична България".

"От всеки друг съм очаквал декларация за 9 септември, но не и от "Демократична България". Половината от тук са деца на старата номенклатура", посочи Симов в декларация от името на група по повод 9 септември и продължи като изтъкна, че парламентарната трибуна помни страшно много политически есета на тази тема.

"Помни страшно много политически упражнения. Тази трибуна помни всякакви оратори, които са изкарвали политическите си комплекси по най-неочаквани и поетични начини. Изненада няма. 9 септември не трябва и не може да бъде използвана като политическа дъвка на някои сили, които защото не могат да предложат план за България днес, постоянно да се опитват с мръсните с ипръсти да бъркат в историята", каза още Александър Симов.

По време на декларацията на народния представител от БСП, депутатите от "Демократична България" напуснаха залата".

"Напускайте залата, доказвате само колко съм прав", подчерта Симов.

Александър Симов

Снимка: БТА

По думите му от "Демократична България" са готови да кажат всичко, но когато дойде момента да чуят чуждото мнение, напускат залата. "Ето това постоянно разделение в България ражда нашата невъможност да родим съвместен проект за бъдещето.

Онова, кето е станало може да бъде критикувано много, но е започнал строежа на една друга Бългаия, посочи още той.

"Започна строеж на нещо различно и никой няма право да казва на хората, които са се борилии че са дали живота си, че са престъпници. Дадените жертви от левицата, срещат ето това - напускането на залата, махането от тук и след това после си викаме защо в България нищо не върви. Защото нашата история я използват ето такива - децата на старата номенклатура, за да могат да пишат политически биографии", каза още депутатът от левицата.

Според него на историята трябва да може да се гледа спокойно.

Депутати от Левицата

Снимка: БТА

Думата взе и председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който контрира Симов като каза, че е учил в гимназия с децата на партийни величия, ходил им е на гости и някой от тях имали охрана на входа и домашни прислужници. "Така че 9 септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят българските комунисти", заяви той.

Тошко Йорданов

Снимка: БТА

Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!" посочи, че днешният ден продължава да разделя България и явно за 30 години не сме успели да си простим. По думите му всички се опитват да натъкмят историята, според собственото си желание.

"Не ръкопляскайте, не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите, нищо добро няма да получим за бъдещето от това, че се разделяме за миналото", каза Бабикян. И призова - "да затворим тази книга, да си простим, за да вървим напред".

Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!" посочи, че днешният ден продължава да разделя България и явно за 30 години не сме успели да си простим

Снимка: БТА

От ГЕРБ-СДС също реагираха с декларация.

"БСП попита защо на всеки 9-ти септември се повдига въпросът за случилите се събития през 1944 г. Отговорът е прост - до момента, до който в българския политически живот има хора, които смятат, че нова България може да бъде построена върху костите и кръвта на своите сънародници, ще има и хора, които ще повдигат този въпрос", каза Петър Николов от ГЕРБ-СДС.

Това, към което ние призоваваме, най-вече вас отляво и производните от БСП политически сили, които сега са седнали отдясно и се назовават протестни партии, е смирете се - пред паметта на нашите предци, пред паметта на жертвите, смирете се в името на България, добави той.

Десислава Атанасова и Румен Христов

Снимка: БТА

Председателят на парламента неуспешно се опита да поведе заседанието на депутатите по заложения дневен ред. И след близо 30 минути караници успя.

Председателят на парламента неуспешно се опита да поведе заседанието на депутатите по заложения дневен ред. И след близо 30 минути караници успя

Снимка: БТА