Кампанията за нов референдум за Брекзит "Народен вот" (People's Vote) се надява да привлече над 700 000 души на шествие днес в центъра на Лондон, заявиха организаторите, цитирани от ДПА.

"Само на няколко дни сме от това да паднем от ръба на скалата с катастрофални последици. Стига вече", написа в Туитър кметът на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан.

"Утре (тоест днес) ще се включа в шествието заедно с хора от всички краища на страната, за да поискам британският народ да има последната дума по въпроса за Брекзит", посочи Хан. Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че е "горда от това", че ще говори на митинга.

"През 2016 г. Шотландия гласува да остане (в ЕС), но трябва хората в цялото Обединено кралство да получат възможността да се измъкнат от тази бъркотия с Брекзит", написа в Туитър Стърджън, която е и премиер на шотландското регионално правителство. "Каквото и да е бъдещето на Шотландия - на независима (държава) надявам се - в интерес на всички нас е Обединеното кралство да бъде в ЕС", добави тя.

Според "Народен вот" на последния митинг на кампанията през октомври са присъствали около 700 000 души. По-рано звездата от сериала "Игра на тронове" Лина Хеди заяви, че ще се включи в днешното шествие заедно с други известни личности и депутати от британските политически партии.

 

"Залогът не би могъл да бъде по-висок. Моментът не би могъл да бъде по-належащ", заяви във видеопослание 45-годишната Хеди.

Консервативният британски премиер Тереза Мей нееднократно е отхвърляла призивите за нов референдум, въпреки че засега парламентът не приема споразумението с ЕС за Брекзит.