Около 25 000 са настанените у нас до този момент по програмата с хотелите, а около 50 хиляди са всички, които са останали в България. Това обяви полк. Валери Рачев на брифинг на Оперативната координационна група, отговаряща за евакуирането и подслоняването на бежанците от Украйна.

До този момент в България са влезли около 94,5 хил. украинци, но около 50 хил. от тях са останали.

"За вчерашния ден през страната са преминали 4556 души и са останали 2356", коментира той. Рачев допълни, че за вчерашния ден са настанени украински семейства в Кранево, Варна и Горна Оряховица.

По думите му до този момент държавата е настанила централизирано повече от 25 хил. души, което представлява 85 240 реализирани нощувки от началото на кампанията досега. В това число не влизат бежанците, които сами организират своя престой и настаняване у нас.

Над 150 служители от полицейските структури вече са обучени да работят със софтуер за регистрация, допълни още Валери Рачев. Като положителен пример той даде първия случай на украинец с документ за временна закрила, който е поискал да си открие банкова сметка у нас.

От своя страна вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова заяви, че обстановката в страната изглежда спокойна и ситуацията е под контрол.

Константинова припомни, че в България вече съществува процедура за издаване на документи за временна закрила, каквато все още не е започнала в някои други европейски страни.

"В някои държави такъв документ още не се издава", коментира вицепремиерът. Тя отбеляза, че бягащите от военния конфликт в Украйна, които са пристигнали у нас, вече получават необходимите грижи.

"Вече имаме хора, които са получили медицинско обслужване. Има дечица, които са тръгнали на училище", каза още Калина Константинова.

Заместник вътрешният министър Стоян Темелакиев съобщи, че До всеки първоначален приемателен пункт е осигурен транспорт за хора, пристигнали в България, но все още неориентирани където точно да отидат.

"До този момент нямаме хора, които да са на улицата", категоричен беше той.

По думите на Петя Първанова от Държавната агенция за бежанците около 700 украинци до момента са потърсили закрила.

"Още на 26 февруари първите автобуси с бежанци бяха на ГКПП "Дуранкулак", имахме няколко курса към Киев, много рисковани, имаха проблеми шофьорите. В последствие не остана човек пожелал извозване от Украйна, това да не бъде организирано", коментира Първанова.

"Има два блокирани кораба с български екипажи - единият е на Черноморск, другият в Мариупол", каза и Владимир Първанов - говорител от министерството на транспорта.

"До 31 март ще се плаща за всички бягащи от войната граждани. След 31 март изискването е за граждани, получили временна закрила", обявиха още на брифинга.

Лицата в риск имат право на еднократна помощ в размер на 375 лв. Ако се стигне до отоплителен сезон, те ще имат право на помощи за отопление.

Беше съобщено и че най-уязвимите бежанци от Украйна ще имат право на здравна помощ, която ще къде покривана от НЗОК.

Работодателите имат огромно хуманно отношение към бягащите от войната и на първо място искат да покажат подкрепа, заяви Карина Ангелиева от министерството на иновациите.

Има и могат да се създадат 200 000 работни места в различни икономически области, коментира още Ангелиева.