Близо 150 000 души се събраха днес в беларуската столица Минск за поредния ден на антиправителствени протести, а демонстрации има и в други градове, информира ДПА, позовавайки се на очевидци.

Беларуската полиция е задържала 250 участници в днешните протести в столицата, съобщи по-рано говорителката на министерството на вътрешните работи Олга Чемоданова.

Всички снимки вижте тук >>

В Минск демонстрантите се събраха от различни посоки за протест под надслов "Марш на героите", посветен на изпратената в затвора опозиционна лидерка Мария Колесникова и на други членове на демократичното движение.

Мобилният интернет в Минск бе спрян, за да се попречи на протестиращите да обменят информация за маршрутите, по които поемат, а метростанции и подлези бяха затворени.

По улиците се забелязват много полицаи и войници, които блокираха Площада на независимостта и маршрутите към него. Подобни блокади има и край Двореца на републиката, който е ключова правителствена сграда.

Снимка: БТА/АП

Страничните улици също са пълни със служители на силите за сигурност, както и с автомобили за превозване на арестанти.

Снимка: БТА/АП

Въпреки засиленото полицейско присъствие протестиращите сформираха колони и се насочиха към центъра на града, към президентския дворец и мемориала на загиналите във Втората световна война. Снимки от въздуха показват огромно множество.

Снимка: БТА/АП

Според медии в района на президентския дворец е чут предупредителен изстрел. Министерството на външните работи заяви, че няма данни изстрелът да е даден от силите на реда, допълва ТАСС. Според електронното издание tut.by изстрелът е произведен от неизвестно лице с маска.

Снимка: БТА/АП

Протести има също така във Витебск, Гродно и други градове. Полицията във Витебск е атакувала и задържала мирни демонстранти, а в Брест срещу протестиращите са използвани водни оръдия.

Снимка: БТА/АП

Като причини за арестите се посочват участие в неразрешена проява и излагане на забранени символи, отбелязва ДПА. Мнозина от протестиращите носят историческото беларуско знаме, което стана символ на демократичното движение.

Снимка: БТА/АП