Единадесет партии и три коалиции са подали до момента своите документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите местни избори. Това съобщи пред журналисти Росица Матева, заместник-председател на ЦИК.

Днес е първият ден, в който желаещите да участват в местния вот през октомври партии и коалиции могат да подадат документи за регистрация, добавя БТА.

Матева обясни, че след като бъде извършена проверка на подписите и бъде установено дали те са коректни, утре ще бъдат извършени първите регистрации.

Заместник-председателят на избирателната комисия припомни, че партиите и коалициите, които желаят да участват в изборите за местна власт на 29 октомври, трябва да подадат своите документи в ЦИК до 17:00 часа на 13 септември.

"ЦИК ще вземе решение, ще регистрира всички партии и коалиции, които желаят да участват в тези избори. След това на 14 септември ще изпратим тази информация на общинските избирателни комисии, които ще започнат своята работа на 9 септември", обясни тя.

По думите на Матева след това всяка от регистрираните в ЦИК партия и коалиция трябва да се регистрира в тази общинска избирателна комисия на територията, на която желае да регистрира кандидати за кметове на общини, общински съветници и кметове на кметства, а за София, Пловдив и Варна - и кметове на райони. Срокът за това е до 18 септември, добави тя.

Сред регистриралите се е и партия "Възраждане", която е внесла 5345 подписа за участие в изборите през месец октомври. Това обяви Петър Петров, заместик-председател на партията пред журналисти след регистрацията.

Той заяви, че ще участват в изборите във всички общини за кметове и общински съветници.

Деян Николов кандидат за кмет на София и народен представител в 49-ото Народно събрание открои някои от основните приоритети за столицата, сред които децентрализация на бюджета, която да позволи на районните кметове да решават малките проблеми.

Друг важен аспект са местните референдуми и допитвания до хората, защото от няколко месеца наблюдаваме ситуация, в която управляващи на национално ниво или в местната власт взимат решения в противоречие с очакванията на голяма част от българския народ и смятаме, че това трябва да бъде прекратено.

Относно дискусията за 3 март като национален празник на България, Николов коментира, че не вижда, защо трябва да се вкарват теми, които разделят България и българското общество.