Това каза в кулоарите на парламента новият министър Томислав Дончев, който от днес ще отговаря за управлението на еврофондовете, след като депутатите одобриха структурна промяна в кабинета и персоналното предложение на премиера, предаде БТА.

"Не могат да се очакват революционни промени от моя страна, доколкото цялата система за разпределението на парите от ЕС е крехка и внимателно се наблюдава от ЕК. Резките и революционни движения не биха довели до добър ефект", каза още Дончев.

В отговор на въпрос за държавните служители, които работят с европроектите, той заяви, че не приема оценката, че администрацията дефинитивно не работи добре. Промените, които новият министър планира за работата на администрацията, той сам сравни с "бавно, но внимателно вдигане на налягането в системата, за да не се спука някоя стара, ръждива тръба". Според него добър ефект в работата на служителите, и то в кратки срокове, ще настъпи след като се облекчат процесите, съкратят се няколко срока в някои нормативни актове - най-вече постановления на Министерския съвет.

По въпроса за заплащането на администрацията, работеща по европроектите, Дончев каза, че то трябва да зависи от персоналните им заслуги и постиженията на дадено звено.
"Всички програми имат управителни органи и междинни звена - те имат общи проблеми и общи задачи, но работата им трябва да се синхронизира", категоричен бе той.

Новият член на кабинета изтъкна като приоритет и добрата комуникация с европейските институции - бързо да се разчитат "сигналите" на комисията и адекватно да се изпраща обратна информация от наша страна. Той заяви, че ще се стреми към добър контрол и намаляване на бюрократичния товар, за да се ускори усвояването на парите от еврофондовете.

"В тревожната ситуация сме да има общини, които никога не са кандидатствали за евросредства. Това не може да бъде допускано, когато парите от бюджета за инфраструктура са недостатъчни", коментира още новият министър.

По думите му, остава въпросът дали в правомощията му ще влиза санкционирането при нарушения.