Това заяви председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс в интервю за БТА. Това, по думите му, е "един социален, приемлив начин" за правене на политика във време на криза. Той препоръча правителството да има куража да взима трудни решения, но да казва истината на хората.

Мартенс изтъкна значението на енергийните проекти "Набуко" и "Южен поток", като посочи, че е важно Европа да не бъде зависима само от Русия при доставката на газ.

Лидерът на ЕНП заяви, че партията ще подкрепи България в членството й в Шенгенското споразумение. Според него, от европейска гледна точка, двата важни елемента от политиката на правителството са свързани с присъединяване към Шенген и Еврозоната.

Вилфрид Мартенс е на посещение у нас по покана на ГЕРБ. В София той представи автобиографичната си книга и участва в конференцията "Българският пример в борбата с организираната престъпност и корупцията в Европа".  Мартенс започва политическата си кариера през 1965 г. като съветник в различни правителства на Белгия. Министър-председател на Белгия е в периода 3 април 1979 - март 1992 г., с прекъсване от 8 месеца през 1981 г. Съосновател е на Европейската народна партия, създадена през 1976 г. От 10 май 1990 е неин председател.