Това каза Ивайло Трифонов, един от учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България на тържеството за отбелязването на 10 ноември 1989 г. на Инициативния комитет под председателството на бившият президент д-р Желю Желев, предаде БГНЕС.
По случай годишнината Фондация "Д-р Желю Желев" е издала две книги „Началото – СДС политически обзор и хронология“ със съставител Калин Йосифов и „Клубът“, посветена на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България, със съставител Петко Симеонов.
Симеонов припомни за учредителите на клуба, между които са вече покойните Блага Димитров, Радой Ралин, Невена Стефанова и др. Той каза още, че д-р Желев е прочел книгата, когато вече е била готова и се пошегува „че някои много заети мъже по този начин минават за либерални“.
В словото си, озаглавено „Ролята на антикомунистическата демократична опозиция в България за свалянето на режима на Тодор Живков“, д-р Желю Желев заяви: "Тези дни светът отбелязва тържествено 20-годишнината от събарянето на Берлинската стена – не само бившите комунистически държави от съветския блок, които почти едновременно се разделиха с комунизма, но и всички демократични страни в Европа и света. И това не е случайно. Събарянето на Берлинската стена е символ не само на раздялата на Европа с тоталитарния комунизъм, но е и нещо повече".
Самото тържество започна с прожекция на видеостена на избрани моменти от архивите с емблематични речи от форуми на БКП, на Тодор Живков. В ресторанта на Софийски университет бяха и Димитър Луджев, проф. Николай Василев, Йордан Василев, проф. Иван Лалов, проф. Иван Славов, Антонина Желязкова, Копринка Червенкова, Васил Михайлов-Нубиеца, Александър Каракачанов, Иван Станчов, Михаил Иванов, Евгения Иванова, Михаил Иванов, Ренета Инджова и други. Отсъстваха писателят Георги Мишев, един от първите поканени, както и д-р Константин Тренчев, които са и в инициативния комитет. В художественото оформление на книгите е включено и лъвчето, позабравената емблема на СДС, дело на художника Георги Липовански.