Това съобщи еврокомисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева на пресконференция, на която представи постигнатото в политиката за защита на потребителите и визия за развитието й. Отчетът на първия български еврокомисар е събран в книгата "За да ви е по-евтино, по-качествено и по-удобно", предаде БТА.
Ако тази политика не се финансира, тя няма да живее, коментира Кунева, която отбеляза, че не е забелязала някой от политиците в България да е споменал думата "потребител". Кунева обясни, че подобен отчет не се прави от всички комисари и добави виждането си, че го дължи като първи български еврокомисар.
Предложихме правила, забраняващи измамите и подвеждащите реклами, за първи път направихме в 27 страни проверки на място по интернет. Намалихме поне с 50 процента измамите по интернет по купуването на билети, мелодии и картинки за екраните на мобилните телефони, припомни част от направеното през мандата Кунева.
Тя отбеляза и предложената незадължителна единна сметка за електричество, както и стъпки в други сфери. В България едва 4 процента от потребителите са подали потребителско оплакване, в Швеция този процент е 34. От всеки четири опита за пазаруване онлайн в България три са неуспешни по различни причини, каза още Кунева.
4 процента от българите са купили стока по интернет - при 33 процента средно за ЕС. В отговори на въпроси тя коментира, че комисарят не е "министър под прикритие", не изпълнява задачи от правителството, нито е говорител на Комисията.
Санкции от ЕК се налагат, когато общностното законодателство не е въведено в националното законодателство, а не за приложението му, припомни Миглена Кунева. Използвах "деня" максимално, мисля, че успях да направя максимума от тези три години, беше нейната оценка.
В отговор на въпрос тя отговори, че продължава да смята, че България има нужда от център и от либерално мислене - от свободен пазар, демокрация на пазара и защита на правата на личността.
Искам да бъда в политиката, защото съм активен човек и защото знанието е отговорност. Знам какво искам да постигне моята страна и знам как можем да го постигнем, заяви българският еврокомисар. Дали обаче това ще минава през публична работа, която е свързана с партия, или ще бъде просто публична работа, това все още не мога да кажа, добави тя.