Той предложи и НДСВ да сформира свое правителство в сянка. Бившият министър на държавната администрация е един от четиримата, които си оспорват лидерското място сред „жълтите".
Според Василев алтернативният кабинет с премиер и 17 министри би бил полезен за действащите управляващи, като коректив на действията им. Министрите в сянка биха могли да заседават в четвъртък, ден след действащите си колеги, смята Василев, натрупал 8 години стаж като шеф в 3 министерства.
Според кандидата за лидер на НДСВ, царистите биха могли да са дългосрочни партньори с ГЕРБ и Синята коалиция. Страницата с доскорошните коалиционни партньори БСП и ДПС Василев окачестви като „прочетена и затворена".
Четирима претенденти искат да оглавят НДСВ - Биляна Раева, Христина Христова, Илия Лингорски и Николай Василев. Извънредният конгрес на НДСВ, на който ще бъде избран новият лидер на партията, е насрочен за 28 ноември в столицата. На същата дата Николай Василев ще навърши 40 години. В момента ексминистърът работи в частна финансово-инвестиционна компания.