Това каза днес във времето за парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Процедурата за избор на инвеститори ще бъде чрез конкурс, критериите за който ще бъдат разработени с помощта на консултант, посочи министърът.
В момента подготвяме заданието за консултанта, добави Трайков. Желанието ни беше да проведем тази процедура заедно с RWE, но с оглед неохотата на RWE за по-твърд ангажимент, започваме независима подготовка, без повече отлагане, заяви министърът.
Междувременно правителството предприема стъпки да стимулира интереса на европейски и други компании към проекта с акцент това да бъде един европейски проект, каза министър Трайков.
В бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в размера, в който са били залагани досега, заяви в кулоарите на парламента министър Трайков. В два поредни бюджета досега са били записвани над 600 млн. евро за атомната централа като държавна гаранция. Той уточни, че целта е проектът да бъде на пазарна основа и по възможност - без държавни гаранции. Той добави, че няма да има гаранции за проекта "Белене" в размерите, каквито би изисквал един кредит, едно дългово финансиране.
Трайков съобщи, че процедурата по избор на консултант ще отнеме около месец. Неговата задача няма да бъде само финансова, трябва да се вземат предвид юридически и регулаторни мерки, свързани с политиката на страната, добави той. Министърът уточни, че детайлите, които ще бъдат изготвени с помощта на консултанта, ще бъдат решаващи дали страната ни ще участва в проекта.
Министър Трайков определи завършилото си посещение в Москва като лишено от изненади.
Целта беше да уточним дневния ред на 13 -та сесия на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия и да скицираме тезите си, каза той.
До средата на следващата година трябва да има изменен или изцяло нов закон за енергетиката, каза още в отговор на депутатски въпрос Трайчо Трайков. Екип на министерството прави преглед и преработка на проекта за енергийна стратегия, изработен от предишното правителство, посочи той. Документът се актуализира съгласно националните приоритети и последните европейски решения, които намират отражение и в националната политика в тази област, добави министърът.