При проверка открих, че няма изискване длъжностите в дирекциите на регионалните звена, а това са 16 регионални екоинспекции, 4 дирекции за басейново управление на водите, 3 дирекции за национални паркове, да се заемат след провеждане на конкурс, а това досега е ставало според ситуацията, заяви Караджова.
Изискването за назначаване чрез конкурс ще бъде въведено не само заради сигнали за недобре свършени задължения, част от които се оказали основателни, но и заради нормалните изисквания за работа.
След 15-на дни, когато се приеме постановлението, ще бъдат прекратени правоотношенията с директорите и в рамките на 1 месец ще бъдат обявени конкурсите, на които самите директори ще имат възможност да се явят, поясни екоминистърът.
Нона Караджова смята още, че е необходима промяна в процедурата, по която се изготвят екооценки на инвестиционни проекти. В предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт", тя коментира проблема във връзка с новите четири наказателни процедури, който Брюксел започна срещу страната ни заради проблеми в областта на екологията. Министър Караджова обясни, че сега инвеститорите сами избират научен екип - той изготвя доклада, който впоследствие се разглежда от компетентен орган. Ако докладът не е направен добре, процедурата може да се удължи с една-две, каза още министър Караджова.