Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които вчера бяха представени на кръгла маса от министрите на финансите и на здравеопазването Симеон Дянков и Божидар Нанев и от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов. Наред с това бяха представени и идеи за реформа във финансовия модел на здравеопазването, на които се спират днешните вестници.

Икономисти ще определят цените на медицинските услуги
Цените на медицинските услуги вече ще се изчисляват от агенция под шапката на финансовия министър, съобщава "Дневник". Това предвижда промяна, която ще залегне в Закона за здравното осигуряване и ще влезе в сила от 2011 година. Според Симеон Дянков по този начин ще се ограничи лобирането при ценообразуването. Съсловните организации остро оспориха идеята. Според техни представители така се слага край на договарянето между лекарите, стоматолозите и здравната каса, тъй като досега цени и обеми се записваха в Националния рамков договор.
Най-добре е здравните вноски да станат данък и здравеопазването отново да се одържави изцяло, иронизира председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Според министър Дянков обаче е крайно време да се направи истински икономически и финансов анализ на медицинските дейности. Опитът досега показва, че Националният рамков договор не работи, освен това лекарите не са учили ценообразуване, каза той. 

Легално доплащане в болниците
От догодина ще се направи списък на лекарствата, консумативите и услугите, които здравната каса и в момента не плаща. Това е акцентът на публикацията на в. "Сега". Например касата не поема скъпи консумативи като стави, лапароскопски инстументаруим, лещи и т.н. по 43 клинични пътеки. Те се плащат от пациентите, но това не е ясно обяснено, затова тепърва изрично ще се посочи в списък кое е безплатно и кое - не. След това пък гражданите сами ще решават дали да си ги плащат кеш, ако им се наложи, или да се осигуряват в доброволни здравни фондове.
Управляващите умуват и дали да не се въведе копеймънт и за услугите, които в момента се водят безплатни и поети от НЗОК. Ако например дадено лечение не е напълно финансирано от касата, може да се въведе условие, че то се доплаща от някой друг. Това може да бъде и пациентът - с кеш или чрез допълнителна осигуровка в частен фонд, а също така и държавата, например за децата и пенсионерите.
"До 10-20 дни ще се реши дали ще има доплащане и под каква форма", обясни шефът на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов. "1.5 млрд. лв. се въртят нерегламентирано в системата. Те трябва да се пренасочат и да се дават официално", смята той. Каквото и да е решението, то ще влезе в сила от 2011 г.