Това ще се отнася за фирми, които не плащат здравни осигуровки, заяви министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев пред bTV.
"Става въпрос за малки по размер суми, но тази практика се случва много често. Не е уточнено колко точно са здравно неосигурените в България, но повече от 1/3 от парите в здравеопазването не се внасят в здравната каса. Знаем много добре, че в определени условия при неплатени данъци над 5000 лева, граждани не могат да напускат страната, тъй като това е един вид нарушение на законите", коментира министърът, цитиран от БГНЕС.
Той поясни, че това, което се опитват да направят в министерството е не да отнемат задгранични паспорти, а да разпишат текстове, които да регламентират възможности за проблема с неплатените здравни вноски.
Според Нанев, спекулация е, че в България лекарите са богати.
"В София в Спешната помощ има 190 щатни бройки, като 80 от тях не са заети, защото получават около 600 лв. Милиард и половина лева се дават от хората под масата като рушвет за операции. Затова със законодателни промени ще се опитаме да регламентираме какво се плаща. В момента се правят рутинни проверки в болниците. Има много злоупотреби, на които се натъкваме - сключени договори за наем на апаратура, като с две вноски по наема би могла да се закупи цялата апаратура", призна министърът.
Той даде пример със случай от болницата „ Св. Георги” в Пловдив. Там имало отчетени капиталови разходи за апаратура, като при проверка липсвали и парите, и апаратурата. Открита е частна лаборатория в държавна болница, която е собственост на съпругата на директора.
"Има злоупотреби, но те могат да бъдат контролирани. Най-вероятно винаги ще остане някаква корупция, но наказателни мерки ще бъдат предприети", заяви още Нанев.
По думите му ние имаме най-ниските ставки за здравно осигуряване, отделяме най-малък процент за здравеопазване от БВП. Според него новите промени в Закона на здравното осигуряване ще регламентират начините за плащане, пакетите за които ще се плаща и системите за плащане - касите или частните фондове.
"НЗОК ще остане, но тя не е достатъчна и трябва да влязат частните осигурителни фондове. Касата засега е единственият орган, който разпределя парите. Преди да създадем друга каса, не може да се върви към унищожаване на единствената. Частните фондове трябва да се включат постепенно. Няма да има буквално закриване на болници, но според здравната карта ще остане минимумът от лечебни заведения за определена област", посочи Божидар Нанев.