Бокова получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията при петия, последен тур на гласуването. Другият кандидат, египетският министър на културата Фарук Хосни, смятан доскоро за големия фаворит в борбата, събра 27 гласа, предаде Франс прес, цитарана от БТА.
57-годишната Бокова става първата жена, избрана начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата в 62-годишната й история, отбелязват световните агенции.
След вота Бокова пожела да изкаже почит на Египет и неговия кандидат. "Заявих на египетската делегация, че се надявам да бъдем заедно, защото никога не съм вярвала в идеята за сблъсъка на цивилизациите", заяви тя в кратка декларация, цитиран от Франс прес. Ако беше избран, Фарук Хосни щеше да бъде първият представител на арабска страна начело на ЮНЕСКО, отбелязва агенцията.
Името на приемника на японеца Коичиро Мацуура трябва да бъде одобрено чрез тайно гласуване на 15 октомври от Генералната конференция на ЮНЕСКО, пленарната асамблея на 193-те страни членки на организацията. Тази стъпка обаче е почти формалност, защото досега нито един кандидат, избран от Изпълнителния съвет, не е бил отхвърлян, отбелязва ДПА.
Бившият български външен министър изглежда идеалният избор за ръководния пост на ЮНЕСКО, отбелязва агенцията. Ирина Бокова говори свободно английски, руски, френски и испански, завършила е английската езикова гимназия в София и Московския държавен институт за международни отношения /МГИМО/. Тя беше основател и председател на неправителствената организация Форум за европейска политика, създаден за насърчаване на европейската идентичност и диалога за преодоляване на разделението в Европа и в момента е български посланик във Франция и Монако, припомня агенцията.
При вчерашния четвърти тур Бокова и Хосни получиха равен брой гласове - по 29 и това наложи произвеждането на пети, последен тур. Ако и на него се беше запазил същия резултат, новият генерален директор на ЮНЕСКО трябваше да бъде определен с жребий.
Кандидатурата на египетския министър на културата, който в началото на изборната процедура бе смятан за фаворит, предизвика сериозни възражения от някои страни заради негови антисемитски изказвания, припомня ДПА.
България приветства избора на бившия си външен министър Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО като голяма победа за малката балканска страна, предаде АФП. "Това е огромно признание за България", заяви пред агенцията премиерът Бойко Борисов след като Бокова спечели поста на ръководител за агенцията на ООН за култура в надпреварата рамо до рамо с египетския културен министър Фарук Хосни. "Осигурихме голяма подкрепа за кандидатурата на Бокова. Но в началото шансовете й да бъде избрана изглеждаха наистина малки", коментира по същия повод министърът на културата Вежди Рашидов.
„Много съм щастлив, голяма победа за България е, че български гражданин ще ръководи толкова влиятелна международна организация”, заяви зам.-министърът на външните работи на България Марин Райков пред ДПА. „Този успех оправдава подкрепата на новото правителство за Ирина Бокова”, добави още Райков.
Франция изрази пълната си подкрепа за новия директор на международната организация Ирина Бокова, отбеляза АФП, цитирана от "Фокус". „Жена на честа, посланик на България във Франция и постоянен представител на страната си в ЮНЕСКО, Ирина Бокова е човек с опит на международната и европейската сцена, който ще бъде изключително полезен на поетия пост”, се казва в комюнике на външното министерство на Франция.
„За първи път начело на ЮНЕСКО застава жена. За първи път този отговорен пост ще бъде зает от кандидат от централноевропейска страна, а именно България”, се казва още в документа. Така Франция изрази подкрепата си към новия генерален директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, въпреки че първоначално подкрепяше египетския кандидат Фарук Хосни.
Българката Ирина Бокова е родена на 2 юли 1952 г., омъжена, с две деца. От юни 2005 г. - досега е на поста извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, постоянен представител към ЮНЕСКО, както и представител на президента в Международната организация на франкофонията. В периода ноември 1996 г. - февруари 1997 г. е на поста министър на външните работи на България. Завършила е Програма за управление и икономическо развитие в Харвард, Програма за Централна и Източна Европа по проблемите на демократичните институции и въпросите на малцинствата като стипендиант на НАТО, Специализация по външната политика на САЩ в Университета на Мериленд, магистър по международни отношения в Московски държавен институт по международни отношения.