Зейди беше освободен днес и се очаква да замине за Гърция, където ще се подложи на физическо и психологическо лечение, съобщи и БТА. Той ще бъде придружен от един от братята си.
Според брат му Удай той бил инжектиран против волята му с неизвестни вещества. Лекарите обяснили на Удай, че с инжекциите лекуват брат му от мигрена и стрес. Всеки път, когато журналистът отказвал да бъде инжектиран, лекарите му обяснявали, че си знаят работата по-добре от него.
Освен принудителните инжекции Зейди бил изгарян с цигари зад ушите, носът и част от ребрата му били счупени. Той бил подлаган на тези мъчения заради отказа си да подпише извинително писмо до Буш и иркаския премиер Нури ал Малики.
Зейди възнамерява да основе правозащитна организация, твърди брат му. Той няма да се завърне към журналистическата практика, въпреки че продължава да получава заплата от "Ал Багдадия". Няма и намерение да се занимава с политика. "Той не иска да се захваща с политика, въпреки че преди е твърдял друго. Желанието му е да направи нещо за иракския народ, а с постъпката си вече направи за него повече, отколкото който и да било политик", заяви Удай.
През март Зейди беше осъден на 3 години затвор, но присъдата му беше намалена на една година след обжалване, тъй като няма други провинения. Той беше освободен три месеца предсрочно за добро поведение.