Това съобщи на пресконференция днес лидерът на РЗС Яне Янев. Очаква се измененията да бъдат внесени в началото на следващата седмица.
Предлага се, ако депутат или общински съветник гласува с чужда карта повече от три пъти, наказанието му да бъде от 3 до 6 години лишаване от свобода, тоест да се класифицира като тежко престъпление, за което може да бъде поискан и имунитета му.
Янев изрази надежда парламентът да приеме тези поправки най-късно в началото на ноември. Трябва да се прекрати тази грандиозна спекулация, тази кражба на самоличност, заяви той.
Предлага се да отпадне наказателната отговорност за онези, които са предложили, обещали или дали подкуп, ако са били принудени от длъжностно лице и доброволно съобщят на властта за това. В проектопромените се предвижда и да отпадне отговорността на длъжностно лице, което е получило подкуп, ако непосредствено съобщи на властта за това. Това се прави с цел да се улесни разкриваемостта на това престъпление, което е много трудно доказуемо, обясни Димитър Абаджиев от РЗС.
Сред предлаганите промени в НК са и текстове за издаване на разрешения на строеж в нарушение на закона и в забранените зони, за длъжностни лица, които допускат незаконен строеж да продължи. В НПК се предлагат различни промени за ограничаване на възможността за протакане.