Ако този път ирландците кажат "да" на новия европейски документ, то това ще проправи пътя за влизането му в сила до края на тази година. Договорът предстои да бъде ратифициран все още от Чехия и от Полша. Но няма индикации, че тези две страни биха се въздържали да го направят, в случай че Ирландия, единствена от 27-те страни членки на Европейския съюз, която организира референдум по въпроса, приеме разпоредбите на новия европейски договор, пише "Дейли телеграф", цитиран от БТА.
В действителност целите и намеренията, заложени в Лисабонския договор са същите като тези в европейската конституция. По силата на Лисабонския договор за първи път ЕС ще се сдобие с президент, който ще бъде избран с мандат от две години и половина. Този пост ще направи ЕС по-влиятелна на световната политическа сцена. Благодарение на новия договор ЕС ще се сдобие и с атрибути, присъщи на всяка самостоятелна държава - нещо, което съюзът прави още от създаването си.
По силата на новия договор ще бъдат предоставени и допълнителни правомощия на Европейската комисия, на Европейския парламент и на Европейския съд, главно в областта на правосъдието и вътрешния ред. В още повече области ще бъде премахнато правото на определени страни да налагат вето върху взимането на решенията.
Всички тези реформи са доста значими и имат потенциала да засегнат пряко живота на около 500 милиона души. Те обаче пораждат и редица въпроси относно бъдещата посока, в която ще поеме Европа /в това число и онези страни, които все още не са се присъединили към ЕС, но биха искали да станат част от него/, или относно отношенията на Европа с останалите големи и влиятелни организации. 
Три седмици преди новия референдум за Лисабонския договор в Ирландия,
бизнесменът  Деклан Ганли официално обяви старта на своята кампания срещу приемането на Договора, съобщи Ройтерс. Активната позиция на Ганли срещу Договора от Лисабон бе сред факторите, които накараха ирландците да отхвърлят този документ на референдум миналата година. След като усилията на Деклан да създаде европейска политическа партия и да спечели място в европарламента, тази година кампанията му ще бъде доста по-скромна. Той се готви да започне кампания за събиране на средства - между 50 и 200 хиляди евро, които са му необходими за пропагандни материали и реклама. 
Евентуален нов отказ на Ирландия да приеме Договора от Лисабон ще доведе до политическа криза в страната и вероятно до сваляне на правителството, което е нежелан страничен резултат за страна, обхваната от сериозна финансова и икономическа криза, посочва Ройтерс.
Според две проучвания на общественото мнение, чиито резултати бяха публикувани днес в ирландския вестник "Бизнес пост", 62-63 на сто от ирландците ще подкрепят приемането на новия европейски договор.