Операцията е реализирана по сигнал на българските антимафиоти. В съвместната реализация с колегите им от швейцарската полиция са участвали антимафиоти от Дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" – ГД "Криминална полиция".
Операцията е проведена вчера в швейцарския град Белинзона. При нея са задържани петима мъже в момент на сделка с 14 килограма хероин. Трима от членовете на престъпната група са сърби, един – швейцарски гражданин и един – българин.
Българският гражданин е 35-годишен, от София, до момента с чисто криминално минало. Той влиза в полезрението на антимафиотите в рамките на разследване на канал за наркотици от Турция през България за Швейцария. Бил е наблюдаван от спецполицаите по подозрения, че прикрива пренасянето на дрога зад легалния си бизнес – внос на употребявани автомобили от Западна Европа. Така при поредното му пътуване, в резултат на навреме подадената информация от българските антимафиоти, се стига до залавянето на групата. На петимата са повдигнати обвинения за трафик на голямо количество наркотично вещество от прокуратурата в Швейцария.
Местната полиция е изразила благодарност за доброто сътрудничество с българските антимафиоти, пише още в съобщението. Случаят е пореден пример за добро международно взаимодействие в реално време. Продължава работата за пълното изясняване на престъпната схема.