Заповедта на министър Попова е в резултат на рапорт, подаден от Милети Орешарски, в който той посочва, че иска да бъде освободен по собствено желание, предаде БЛИЦ. От 1 септември временно изпълняващ длъжността "началник на затвора" в София ще бъде Митко Димитров.
Срещу началника на затвора в София Милети Орешарски в началото на август беше образувана дисциплинарна проверка за неупражнен контрол върху дейността на затворническите общежития в Кремиковци и Казичене. Проверката приключи със заповед на главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Петър Василев за налагане на дисциплинарно наказание "писмено предупреждение" на Милети Орешарски.
Дисциплинарната проверка в затвора бе предизвикана от снимките на затворника Димитър Желязков-Очите до барбекю в общежитието в Казичане. Така стана ясно, че Очите е прехвърлен на по-лек режим и работи в двора на общежитието. После осъденият бе върнат обратно в Белене. В края на мандата на правителството на Сергей Станишев служители на Софийския затвор пратиха сигнал до Министерството на правосъдието и прокуратурата за сериозни нарушения на Орешарски. Те твърдяха, че има корупционна схема за награждаване на затворници с 24-часови свиждания и на укриване и отменяне на наказания, че лишен от свобода обработва заплатите на служителите и има достъп до всичките им лични данни. Директорът на затвора отрече всички обвинения, припомня "Сега".
Новият шеф на Софийския затвор Митко Димитров е роден на 12 май 1966 г. в Казанлък,  информират от правосъдното министерство, цитирано от БТА. През август 1989 г. завършва военното училище "В. Левски", присвоено му е воинското звание "лейтенант" и е разпределен като командир на мотострелкови взвод в поделение 28260 - с. Звездец. Там Димитров служи до 1990 г., когато преминава на работа като инспектор - дежурен офицер в затвора в Стара Загора. От 1 януари 1995 г., със заповед на началника на Главното управление на местата за лишаване от свобода, е преназначен за главен надзирател, II степен, в същия затвор. От 30 март 1995 г. е преназначен за инспектор по охраната в окръжната следствена служба, Стара Загора, а впоследствие е повишен в старши инспектор. От 1999 г. Митко Димитров е назначен за началник група "Областно звено "Следствени арести", Стара Загора. От 18 август 2000 г. е преназначен за началник на сектор "Надзор и охрана" в направление "Охрана и контрол на следствените арести".
През 2003 г., със заповед на министъра на правосъдието, Димитров е назначен на длъжност началник на сектор "Режимна дейност" при главната дирекция "Изпълнение на наказанията", която заема до преместването му на работа в затвора в София. През 1997 г. Митко Димитров завършва Бургаския свободен университет и придобива специалността "магистър по право". В течение на пет години, паралелно с изпълнението на основните си служебни задължения, той участва в обучението на служители от затворите и арестите, като преподава наказателно-изпълнително право и надзорно-охранителна дейност
.