За директор е назначена Румяна Михайлова, която досега е била главен секретар, каза той, цитиран от БТА.
Мотивите за освобождаванетона Донев са по целесъобразност. От една година и половина той е направил само три-четири проверки на областните инспекции по места. В момента са разпоредени масови проверки от страна на министерството, но в областните инспекции работят само по двама - трима служители, които не са в състояние да ги извършат, казаха от социалното министерство.
Нарушенията на трудовото законодателство са общо 2413, отчете Тотю Младенов. Дирекциите на „Главна инспекция по труда” в страната са извършили 116 проверки, съвместно с представители на Национална агенция за приходите (НАП) и 47 с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” само за миналата седмица, предаде "Фокус". Румяна Михайлова каза, че констатираните нарушения са: 32 случая без трудов договор, 95 случая на забавяне на изплащане на възнагражденията. Съставени са 258 актове за нарушения.
Резултатът от проверката на столична пицария, извършена съвместно с министър Младенов показва, че две от лицата са без трудов договор, а едното от тях е непълнолетно. Михайлова посочи, че това, което се констатира от трудовите инспектори е, че работниците са декларирали по-голям размер на възнаграждението, от това което работодателя е отразил във ведомостта за заплати.
ГИТ има право да направи предписание на фирмата нарушител, в което е указано да бъдат изплатени осигуровките върху декларираното възнаграждение. При следващо нарушение правомощията на инспекторите са да спрат предприятието и да санкционират работодателя върху пълния размер на глобата.
През следващата седмица ще бъдат извършени 181 проверки.