Вчера самият министър-председател съобщи, че за Брюксел ще замине специална делегация, която ще моли за отсрочка.
Днес Желева изрази надежда, че ще бъде постигнат позитивен резултат в отношението на комисията спрямо така наречените "оценки за съответствие" по 4 оперативни програми, по които България трябва да получи финансиране от ЕС, предаде БНР. Министърът допълни, че отсрочката по тези програми не върши работа на България, тъй като от тези оперативни програми зависи отпускането на втория транш пари от Евросъюза, предназначени за страната ни.
Наша основна цел ще бъде да поставим България в центъра на европейската политика, каза още Румяна Желева.
Тя представи и членовете на политическия си кабинет - заместник-министрите Марин Райков, Милен Люцканов, Красимир Костов. Началник на политическия кабинет е Димитър Кюмюрджиев. Говорител на министерството ще продължи да бъде Драговест Горанов, с което беше опровергана информацията, че "гласът" на Емел Етем в закритото вече министерство на бедствията и авариите Владислав Прелезов ще заеме неговия пост. Заместник-министър Марин Райков е с ресор двустранна дипломация и политически въпроси, заместник-министър Милен Люцканов - с ресор многостранна дипломация и ще отговаря за дирекция "Консулска служба", заместник-министър Красимир Костов - с ресор европейски въпроси. Началник на политическия кабинет на министър Желева е Димитър Кюмюрджиев.
Желева подчерта необходимостта от възстановяване на достъпа на България до европейските средства . Друг приоритет е ускоряването на подготовката за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространставо. Приоритети са също развитието на евроатлантическите отношения, развитието на добросъседските ни отношения с балканските ни съседи и страните от Черноморския регион, посочи външният министър.